Nie tak dawno
zapisałam sobie tu na blogu
przepis na racuchy kefirowe ze śliwkami:
https://uelizki.blogspot.com/search/label/Racuchy
Dobre były ,słowo daję.
To porcja na 3 lub 4 osoby
/jedna mniej głodna/
zrobiłam racuchy z jabłkami.
Dwa spore kwaskowe jabłka
pokrojone w niedużą kostkę
wystarczy na tę ilość mąki.
Składniki :
350g mąki , 2 szklanki kefiru, 3 jaja, łyżeczka proszku do piecz., owoce i olej do smażenia.Do mąki w większej misce dolewam kefir,żółtka i mieszam rózgą do białek.
Potem ubijam pianę z białek ze szczyptą soli .
Wmieszam najpierw proszek,
potem pianę z przygotowanymi wcześniej w misce składnikami .
Dodaję jabłka i zostawiam na 10 minut.
Potem piekę na oleju nie za duże placuszki palce lizać.
Racuchy wyszły pyszne :-). Są puszyste, w smaku czuć jabłka. Poza tym szybkie w przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńPosypałam odrobiną cukru pudru.
Polecam wypróbować
Dziękuję za komentarz. Cieszę się że przepis się przydał. Tez lubimy te racuchy.
OdpowiedzUsuń