Gulasz podany na surówce Mix sałat Vital Fresh , na nią ugotowana kasza pęczak i jako trzecia warstwa- ów delikaty i smaczny gulasz
z dodatkiem czerwonej papryki i koperku.
Skorzystałam z przepisu , nieco zmodyfikowałam i mój gulasz też się udał.
Jest w wersji wiosennej.
Przepis podstawowy stąd:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-koperkowym
Jedna większa polędwiczka ok.700 g ,
/dla dwu osób miałam na dwa obiady/
oczyszczona z białych błon, pokrojona w dużą kostkę, posypana solą,pieprzem, ulubionymi przyprawami
/u nas harissa /
posmarowana lekko olejem , została krótko obsmażona na suchej patelni i odłożona do garnka do
duszenia mięsa.Patelnię opłukałam małą ilością gorącej wody i wlałam ją do odstawionej w garnku polędwiczki.
Na łyżce oleju na patelni podsmażyłam pół cebuli ,pokrojonej w piórka, po lekkim zrumienieniu dodałam pół czerwonej papryki w paskach i plasterki dużego ząbka czosnku.
Lekko podsmażyłam ,dodałam wszystko do garnka z polędwiczką, dolałam 2 szklanki gorącego bulionu , przykryłam garnek pokrywką z dziurką na parę i na mini ogniu dusiłam ok.40 min. Trzeba sprawdzać czy bulionu zbyt dużo nie odparowało.Mięso powinno być w czasie duszenia nim przykryte. Dolewać bulion w razie potrzeby.
Gdy mięso było miękkie , wymieszałam w małej ilości zimnej wody płaską łyżkę mąki /można ziemniaczanej lub pszennej/,dodałam do gulaszu,zagotowałam, a następnie w kubeczku rozrzedziłam małą ilością wrzącej wody ze 4 łyżki śmietany i też wlałam do gulaszu. Jeszcze tylko koper ,zamieszać ,można pod pokrywką potrzymać,aż zbiorą się stołownicy
i potrawa na talerze.
Na drugi dzień też,
po wychłodzeniu , przechowaniu w lodówce i ponownym zagotowaniu
można podać z innymi dodatkami.
- W ogródku seniorki elizki
- Święta w domu Boże Narodzenie
- Święta w domu Wielkanoc
- Kocham koty
- Muzyka elizki seniorki
- Rośliny doniczkowe u seniorki elizki
- Bez poezji ani rusz
- Bez poezji ani rusz cd.
- Kartki z kalendarzy dla ogrodnika amatora
- Jadłospisy część 1.
- Jadłospisy część 2
- Ruch dla zdrowia dla seniorów,osób leżących i leniwych
- COŚ FAJNEGO dla domu i dla siebie
- Porady, wycinki z gazet , czyli zanim wyrzucę na makulaturę
- Ulubione rośliny elizki seniorki
- Storczyki elizki seniorki
- Czasem tłumaczę słowa wybranych piosenek.....
- Ważne dla ducha i serca...bo wierzę w....
- Radio dla seniorów
- Przechowalnia ciekawych przepisów z sieci / i nie tylko/ , u elizki seniorki
- Ciekawe książki i audiobooki elizki seniorki
- Słowa ,słowa...słowa .. /cytat z Hamleta/
- Jak to tak ?
- Opis obrazu czyli jak patrzeć by zrozumieć
- Jak to było z pęcherzykiem żółciowym seniorki elizki
- Podziwiam i moje serce się raduje, gdy oglądam / strona w budowie/
08 marca 2019
Gulasz z polędwiczek wieprzowych na podstawie przepisu z Kwestia smaku
Zapraszam serdecznie do pisania komentarzy pod postami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z polędwiczki nigdy nie robiłam gulaszu, musi być pyszny i delikatny. Zazwyczaj polędwiczki lądują na talerzu jako roladki albo medaliony.
OdpowiedzUsuń