Dziwne,że na seniorskie lata polubiliśmy chrzan zrobiony w domu.
Przepali w środku ,
/ oczywiście z przymrużeniem oka,chociaż może i tak, zależy jak komu przypasuje/,
doda smaku kanapkom, wędlinom, jajkom....
Jest tu też zasługa naszej córki,
która ma przepis od swego męża z Krakowa.
Przywozi zwykle słoik chrzanu na święta.
Zięć uciera.
Nie docenialiśmy jego zasługi, dopóki dziadek sam zaczął to robić.
Przeklina przy tym jak rzadko kiedy.
Świąteczny słoik już pusty, no to do roboty.
Kupuję korzeń chrzanu na targu lub w sklepie,
koniecznie z napisem - chrzan polski.
Jeśli jest wysuszony, moczę go z godzinę do dwu w zimnej wodzie.
Dziadek czyści go dokładnie, a potem uciera na tarce na ciut większych okach niż najmniejsze. Tworzą się cieniutkie wiórki a chrzan oddaje bardzo dużo aromatu. Najlepiej robić to na powietrzu.
Raz że nie słyszę co mówi,a dwa,że wiatr nieco osłabia siłę chrzanowego aromatu.
Robi to szybko ,a chrzan nie ciemnieje. Ja gotuję jajko na twardo i przeciskam przez sitko do sałatek lub dokładnie rozgniatam widelcem..
Utarty zaraz skrapiam sokiem z cytryny
Dodaję gęstej śmietany 18%, mieszając i patrząc ile zabierze chrzan ,aby powstała kremowa gęsta masa.
Następnie dodaję przetarte jajko , sól, pieprz i odrobinę cukru.
Jeśli jest ostry jak brzytwa,to wmieszam jeszcze
majonezu.
Proporcje składników:
tyle jak na zdjęciu utartego chrzanu + sok z jednej cytryny + 200ml gęstej śmietany + 2 łyżki majonezu + jajko na twardo, rozgniecione widelcem + ciut soli i cukru.
Z tej porcji napełniam dwa,
takie jak wyżej na zdjęciu słoiki.
Jeśli chrzan jest wysuszony trzeba go wcześniej moczyć w zimnej wodzie,a po utarciu dodać ze 3 łyżki wody dobrze ciepłej.
Ta dam......jest!
Trzymam w lodówce,
w dwu słoiczkach,
jeden co trochę otwieramy ,a drugi czeka w kolejce.
Będzie na 2,3 tygodnie.
Są przeróżne przepisy
z podgrzewaniem na patelni , z żółtkami, z jabłkami i jeszcze inne, a nam taki smakuje najbardziej.
-----------------------------------------------------
CHRZAN KAWALERSKI z jabłkami
Chrzan kawalerski
4 porcje
+
300ml
Majonez Dekoracyjny Winiary, a może i inny ?.
trochę
cukier.
200ml Chrzan tarty
2łyżek Jogurt naturalny
2Jabłka
Umyj i obierz jabłka. Zetrzyj je na tarce o drobnych okach.
Jabłka wymieszaj z chrzanem, majonezem i jogurtem.
Dopraw cukrem do smaku.
" W chrzanie
znajdziemy składniki mineralne takiej jak potas, magnez, fosfor, wapń, a
także kwas foliowy i witaminę C. Na uwagę zasługują cenne związki
roślinne, w tym glukozynolany, które rozkładają się na izotiocyjanowy i
mogą chronić przed infekcjami oraz mieć działanie profilaktyczne w
przypadku nowotworów" jak mówi okienko Google
Takiego przepisu nie znamy. Coś nowego i do spróbowania. Uwielbiamy chrzan w różnym wydaniu. Nie ucieramy na tarce, bo to prawdziwe wyzwanie ale mielimy w maszynce do mięsa. Metoda się sprawdza a przepis na naszym blogu. Ostatnio dodajemy wiórki z chrzanu do zup. Np.do szczawiowej, żurku, barszczu ukraińskiego. Efekt smakowy niesamowity. Pozdrawiamy serdecznie😘
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz, odwiedziny i nowe dla mnie pomysły. Jedno co mnie martwi,to ten fakt,że chrzanu jak na lekarstwo,a jeśli gdzieś znajdę to wysuszony. Jeśli ktoś, tak jak my spróbuje chrzanu robionego w domu to nie będzie jadł sklepowego - prawda?
UsuńSmak domowego chrzanu jest niepowtarzany i taka jest prawda. Teraz faktycznie trudno go zdobyć. Jakoś tak się utarło, że jest w sezonie ogórkowym i na święta. Szkoda. Jeszcze udaje nam się czasami kupić świeży korzeń na targu. Pozdrawiamy😘😘
UsuńMy też nie ucieramy, mielimy w Thermomixie :P
OdpowiedzUsuńNo są różne sposoby.Dziadek jest też niezłą maszynką.Cieszy się,że ma oczyszczone zatoki.
UsuńDzięki Ci Magdalene za odwiedziny i rady,a co najważniejsze za zarażenie smakiem chrzanu domowego.Hej.