15 sierpnia 2020

Pałki, podudzia kurczaka pieczone w rękawie - przepis kombinowany i inne adresy do pałek

 Pozmieniałam co nieco w znalezionych w sieci przepisach i upiekłam 1,20 kg dobrych, zamarynowanych wcześniej   pałek czy podudzi  kurczaka.


Marynata: 5-7 łyżek oleju, 2,3 łyżki musztardy, czosnek granulowany lub ze 3 ząbki świeże ,3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki słodkiej papryki, 1 łyżeczka curry, 1łyżka suszonego oregano, natka pietruszki, /dziś mi zabrakło/ 

 sól i pieprz.

Marynatę wymieszałam, /jest gęsta, ma kolor musztardowy/,



wlałam ją do większej miski i włożyłam podudzia.Przykryłam miskę , wstawiłam na noc do lodówki. Trzeba dobrze wymieszać mięso z marynatą.

Rano  /a  minimalnie po godzinie, jak podpowiadają znawczynie przedmiotu/

 mięso z   marynatą włożyłam do rękawa do pieczenia. 

Dodałam jedną cała cebulę, 

zamknęłam rękaw  drucikami, załączonymi zwykle do rękawa , włożyłam wszystko do  dużego naczynia  żaroodpornego ,a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 

Piekłam w nienakłuwanym rękawie ,grzanie góra-dół ,50 minut, potem ostrożnie

rozcięłam rękaw i jeszcze dodałam 20 minut na termoobiegu, aby zarumienić mięso.


 

Moje zdjęcia to amatorszczyzna ,ale dobry jest taki posiłek. 

Wolę ,co prawda, górną część udek, bo mają więcej mięska, ale i te są niezłe.😊 😋

------------------------

 Adresy:

 Pałki pieczone w naczyniu żaroodpornym

 / sprawdziłam, bardzo dobre/

 prosty przepis od Doradcy Smaku  tu adres 

 -------------------------------

Przepis na tzw.pałki z kurczaka bez piekarnika 

 jest  na blogu tu :  Lekcje w kuchni

 

 Fragment przepisu cytuję,a całość ze składnikami i zdjęciami jest pod wyżej podanym adresem.

" Z udek ściągnąć skórę, oprószyć przyprawami i zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (powinny się wyraźnie zrumienić, ale być surowe w środku). Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę, smażyć kilka minut i dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem, dodać listek i ziele, dusić około 40-50 minut lub do miękkości mięsa (powinno być bardzo miękkie). Wlać kilka łyżek śmietanki. Doprawić do smaku. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w 1/4-1/3 szklanki wody. Posypać natką."

 


4 komentarze:

Maminek kulinarny pisze...

Pyszności 😁Super przyprawione i soczyste bo pieczone w rękawie.
Pozdrawiam serdecznie😘

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Masz rację Maminku. Pieczenie w rękawie to świetna sprawa.

Ela Dziurkowska pisze...

Bardzo lubię w marynacie połączenie czosnku z odrobiną imbiru, znakomicie pasuje do kurczaka.

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Dziękuję bardzo Elu za podpowiedź. Następnym razem postaram się i ja spróbować ze szczyptą imbiru.
Wszystkiego udanego.