Sos jest nietrudny w wykonaniu i taki naprawdę domowy.
Ten przepis wykorzystuję często, bo smakuje nam seniorom, a i dzieciom także.
Poszukiwania przepisów na zdrowe posiłki zagnały mnie do diety matek karmiących.
Okazuje się,że to przepis na bardzo dobrą , lekkostrawną a zarazem i pożywną potrawę.
Matka,babcia,dziadek,dziecko je i ......smakuje!
Zawsze można wzbogacić - inne mięso podsmażone na suchej patelni, czerwona fasola z puszki....itd.
Niżej krótko i dokładnie przepis ze strony http://gdansk-oliwa.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=100295&start=15&sid=5eb90de87648dfedec9d706e7260d228
Przepis był dodany w 2006 roku.
Przepiszę go, bo jakby zginął, byłoby szkoda.
Produkty:
" Makaron spaghetti
35dkg mięsa mielonego drobiowego
3 marchewki
Korzeń pietruszki
Przecier pomidorowy
Tarty ser
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, bazylia
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować (al dente).
Korzeń pietruszki i marchewki ścieramy na tarce, skrapiamy oliwą z oliwek, zalewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok. 20min.
Dodajemy mielone i dusimy ok. 10min. Dodajemy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, następnie sól, pieprz i postrzępioną bazylię. Gotujemy jeszcze ok. 2min, cały czas mieszając.
Po nałożeniu makaronu i sosu posypujemy startym serem. "
Jeszcze łatwiej robić ten sos
z wykorzystaniem
rozdrabniacza .
Takie sprytne urządzenie
/często jest dodatkiem do blendera/
pokroi marchew ,pietruszkę i mięso.
Zupełnie jak na tarce,ale jakże szybko .
Tak samo jak i pani Magda rozdrabnia ziemniaki
Na moim starszym zdjęciu tradycyjna tarka, ale rozdrabniacz też już mam.
Danie bardzo uniwersalne bo dla każdego. Szybciutko, prościutko, bez wymyślania. Takie są najlepsze i niezawodne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy cieplutko:)
Maminku wiesz najlepiej jak jest.
UsuńU Was jest wiele niezawodnych przepisów,po które często sięgam.
Pozdrawiam Was także i dziękuję za odwiedziny.
Mój syn jest wielkim wielbicielem spaghetti pod każdą postacią, a danie w zasadzie sprawdzi się dla dużych i małych :-)
OdpowiedzUsuńSłodko Słodka
UsuńWitaj w moim zakątku.Cieszę sie z nowej znajomości i Twojego kuferka pełnego smaków.
Dziękuję za wpisy i pozdrawiam.
Makaron zrób ,bo jest dobry.