Przepis na leniwe od cioci Irenki sprawdził się idealnie.
Trzeba było zrobić dużo leniwych i to takich,które można podawać tuż po ugotowaniu,
a i odsmażyć,a nawet zamrozić w razie czego.
No to kilo sera twarogowego czy twarogu,
jak tam kto chce sobie go nazywać,powinno wystarczyć.
Składniki od cioci Irenki:
1kg twarogu,
2 szklanki /250ml/ mąki pszennej,
4 żółtka i 4 ubite na pianę białka.
Wykonanie:
Ser ucieram na tarce, w dużej misce, jak widać na zdjęciu :
Dodaję do niego rozmieszane żółtka, lekko mieszam,
potem dosypuję po trochu mąkę,na końcu ubite białka,
mieszając , nie za długo,ale wyrobić tak,
Zjedliśmy je z dziadkiem z serkiem waniliowym ze sklepu. Sos waniliowy od Ani zrobię innym razem, bo tym razem zabrakło mi śmietanki 30%.
Ciasto jest miękkie, więc zgodnie z zaleceniem Ani, matę posypałam mąką i talerz, na który kładłam kluseczki, także. Wałek gotowy do krojenia, jak widać. Kroiłam nożem moczonym w gorącej wodzie, która gotowała się w garnku przed wkładaniem leniwych.
Składniki na leniwe z bloga Ania gotuje
- 500 g twarogu półtłustego
- 2 średnie jajka/ oddzielnie żółtka + ubite białka/
- trochę ponad pół szklanki mąki pszennej - 100 g
- 2 łyżki roztopionego schłodzonego masła do ciasta,
- pół płaskiej łyżeczki soli
Mam jeszcze 2 sprawdzone przepisy na leniwe ,
/lubimy takie z ziemniakiem i serem /
tu z posypką kokosową i inne jeszcze z przyrumienioną bułeczką na słodko tu
wybieraj co Ci pasuje. 😊
Kopytka z serem z bloga Matka Wariatka adres
--------------------------------------------------------------------
Leniwe z truskawkami tu
Pani Ania też lubi gotować leniwe dla dzieci : klik leniwe z bloga Ania gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz