05 lutego 2023

Racuszki z dodatkiem jabłka na maślance lub kefirze naturalnym


Zrobiła je  moja córka. 
 
 
 
 
 Składniki: 400g maślanki, 320- 350g mąki pszennej, 2jajka,1-3 łyżek cukru lub 3 łyżki miodu, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, olej do smażenia.

Przygotowanie:składniki zmiksować, smażyć 1-2 łyżek ciasta na podgrzanym oleju 1min., a gdy powstaną pękające pęcherzyki powietrza, odwrócić i smażyć jeszcze 30 sekund.
/Dokładny przepis poniżej na zdjęciu./
 
 Bez thermomixa te racuszki też się udają.
 
Zrobiła je  moja córka. 
Jej opinia :  Mega dobre,
 robiłam z jogurtem naturalnym 
zamiast maślanki i dałam trzy jabłka drobno starte.
 
  Wnuczunie reklamują umiejętności mamusi i udany przepis. 
 
 
 
 
/ niżej strona z przepisem i nickiem  jego autorki /
 
 
 
 

 

 

3 komentarze:

  1. Placuszki z jabłkiem to przecież najlepsze placki.
    Nie dziwię się, że wnusiom smakują.
    Moje córki, jeszcze jako małe dzieciaki zawsze u babci zajadały się tymi placuszkami. Robiła je na zsiadłym mleku bo wtedy o jogurcie czy kefirze nikt jeszcze nie słyszał.
    Teraz najmłodsza wnuczka zajada się tymi plackami😀
    Córka wymyśla różne owocowe i warzywne dodatki żeby urozmaicić śniadania.
    Pozdrawiam serdecznie. Buziaki dla Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Elizko, ja też, gdy tylko jestem u wnuczki (albo ona u mnie) to robię takie placuszki. Przeważnie u syna na jogurcie (bo synowa raczej nie kupuje maślanki) i z bananami. Mała od razu leci po "miśkę" i pomaga w ucieraniu ciasta. A Twoje wnuczusie już starsze (ale niemniej urocze niż moja) i widać, jakie zadowolone z racuszków :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wreszcie mogę odpowiedzieć Wam - Maminku i Marzyniu. Coś tam trzeba było poprawić w logowaniu i już działa. Mój ekspert pomógł jak trzeba. Dziękuję Wam kochane za odwiedziny i porady co do placuszków. My babcie mamy swoje haki na wnuczków,a one chętnie dają się złapać. Są takie słodkie i wnuczki i bułeczki.

    OdpowiedzUsuń