
Dostałam ten przepis od szwagierki Irenki z Kielc.
Mieszkają we dwoje,z mężem,bo dzieci już wyfrunęły z gniazda.
Przyfruwają co pewien czas gromadnie ze swoimi połówkami i maleństwem
na ładowanie akumulatorów i smakołyki.
Szwagier jest dobrym kucharzem,zwłaszcza ,jak mówi, z braku zajęcia zimą.
Szwagierka piecze świetne ciasta.
Najlepiej lubią pracować razem.
To ciasto ,pieczone w dwie osoby, ma swoją wartość smakową i spajającą rodzinę.
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 3/4 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 jabłka obrane i pokrojone w sporą kostkę,
-garść orzechów włoskich,
- garść rodzynków.

/z podziałem na role według mojej propozycji/
ON: - zajmuje się jabłkami obiera je i kroi.
- Przygotowuje 2 foremki ,keksówki - np. z alufolii lub jedną dłuższą.
- Lekko smaruje foremki olejem.
ONA:
-Miksuje jajka z cukrem,cukrem waniliowym w większej misce.
-Dolewa olej, dosypuje mąkę, do mąki proszek do piecz. i sodę,a także cynamon.
- Miesza wszystko łyżką , dodaje jabłka ,a na nie bakalie.
- Miesza ponownie i nakłada do foremek.
Piekarnik nagrzewa się do 170 stopni.
- Do nagrzanego on wstawia foremki z ciastem.
Placek piecze się ok.godziny.
Gdyby zbyt się rumienił przed czasem,należy przykryć foremki z wierzchu folią aluminiową i piec dalej.
Po godzinie sprawdzić patyczkiem czy w środku się upiekł- patyczek ma być suchy.
Po wyjęciu ciasta można na gorący wierzch porzucać kawałeczki czekolady,która
fajnie się rozpuści.
Reszta czekolady do podziału
Placek ma smak keksowy - orientalny, jest wilgotny i świetnie pasuje do kawy.Polecam włoską kawę KIMBO ziarnistą PREMIUM lub nawet mocniejszą EXTREME 100% arabiki ,zmieloną w domu,przed zaparzeniem.
Tym razem piekłam w dwu foremkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz