Na dno garnka z grubym dnem, dużego rondla czy jak ja-szybkowara, nalej oleju np.kujawskiego czy oliwiera, jaki tam używasz do smażenia czy duszenia ....tyle aby przykryć nim cienko dno.

Podgrzej go lekko i wrzuć ze 6 skrzydełek kurczaka lub większą szyję indyka albo pokrojone, osuszone ręcznikiem papierowym, żeberka wieprzowe .
Podsmaż je, a następnie dodaj pokrojone w paski czy w krążki, a nawet słupki warzywa- marchewkę, pietruszkę, selera, a i ze 2 większe pomidory bez skórki.
Dolej wody, lepiej gorącej, tyle aby przykryć nią mięso z warzywami.
Przykryj garnek pokrywką, najlepiej z dziurką i niech się wszystko dusi z pół godziny.
Jeżeli jest to szyja indyka,trzeba wydłużyć czas duszenia do 40 minut, a żeberka ok. 1godziny 20 min
tj. do czasu gdy mięso będzie miękkie.Posól do smaku i ewentualnie dosyp wędzonej papryki. Inne przyprawy zabierają młodej właściwy smak, więc nie polecam.
Miękkie już mięso oddzielam od kości i lekko je nożem rozdrabniam. Może lubisz większe kawałki mięsa w kapuście, to zrób jak chcesz.
Z kolei w międzyczasie pokrój, na większe paski, główkę młodej kapusty.
Najpierw na pół całą główkę, a potem na paski każdą z nich.Można też kroić ćwiartki główki. Dodaj kapustę do uduszonego mięsa z warzywami. Jeśli mało jest wody, dolej tyle, aby kapusta w połowie była zanurzona. Zagotuj potrawę bez przykrycia i od tego czasu poduś wszystko 10 do 20 minut na wolnym ogniu, sprawdzając czy już kapusta jest półtwarda.

Jednak i dziś będzie dobra.
Jeśli jest zbyt rzadka,można przyrumienić z łyżkę mąki na rozgrzanym na patelni oleju czy boczku/ zasmażka/ i dolać do młodej. Jednak to już za bardzo ją wzbogaci, jak na młodą.
Na koniec dodaję kawałek surowego masła. Powoli się rozpuści i doda jeszcze więcej smaku.
Smaczny kapuśniaczek z młodej
od Maminka ze Śląska http://maminek61.blogspot.com/2014/05/kapusniaczek-z-modej-kapusty.html
i z biała kiełbasą
od Danuty
połączyłam dwa przepisy :
https://babiedolygdynia.blogspot.com/
i z tego https://babiedolygdynia.blogspot.com/2019/10/moda-kapusta-z-boczkiem-na-szybko.html


kiełbasy białe podsmażone z cebulką
kiełbasy ułożone na młodej do duszenia /dolałam trochę wody na spód/
no i gotowe....dodaję przyprawę Harissa i troszkę soli.
Trzeba uważać z ilością cebuli. Nie wszystkim odpowiada taka ilość. Może zdominować smak potrawy.
Jeszcze jeden przepis od Danuty ,wystarczy kliknąć:
Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko.
OdpowiedzUsuńDzięki za dodane przez Was przepisy Danuto,Maminku,Olgo.
OdpowiedzUsuńAle fajny patent z ta szyjką! A co do kapustki to prawda - trzeba dosłownie nad nią dziuczeć i co chwila próbować, bo (szczególnie ta ze sklepu) moment się rozgotowuje.
OdpowiedzUsuńA moja kapusta stoi sobie po cieniuśką szyjkę w wodzie i spokojnie sobie gnije. Chyba się zabije :-D
Marzynko kochana co mi tu o zabijaniu piszesz? Nawet przysłowiowego zakazuję.Kapusta może i da radę. Jeśli nie da no to........trudno.
Usuń