01 czerwca 2013

Młoda kapusta na szyjce lub skrzydełkach albo i żeberku

Na dno garnka z grubym dnem, dużego rondla czy jak ja-szybkowara, nalej oleju np.kujawskiego czy oliwiera, jaki tam używasz do smażenia czy duszenia ....tyle aby przykryć nim cienko dno.

Podgrzej go lekko i wrzuć ze 6 skrzydełek kurczaka lub większą szyję indyka albo pokrojone, osuszone ręcznikiem papierowym, żeberka wieprzowe .
Podsmaż je, a następnie dodaj pokrojone w paski czy w krążki, a nawet słupki warzywa- marchewkę, pietruszkę, selera, a i ze 2 większe pomidory bez skórki.

Dolej wody, lepiej gorącej, tyle aby przykryć nią mięso z warzywami.
 Przykryj garnek pokrywką, najlepiej z dziurką i niech się wszystko dusi  z pół godziny.

Jeżeli jest to szyja indyka,trzeba wydłużyć czas duszenia do 40 minut, a żeberka ok. 1godziny 20 min

 tj. do czasu gdy mięso będzie miękkie. 


Posól do smaku i ewentualnie dosyp wędzonej papryki. Inne przyprawy  zabierają młodej właściwy  smak, więc nie polecam.                                                                                                 

                                                       





  Miękkie już mięso oddzielam od kości i lekko je nożem rozdrabniam. Może lubisz większe kawałki mięsa w kapuście, to zrób jak chcesz.
Z kolei w międzyczasie pokrój, na większe paski, główkę młodej kapusty.
Najpierw na pół całą główkę, a potem na paski każdą z nich.Można też kroić ćwiartki główki.    Dodaj kapustę do uduszonego mięsa z warzywami. Jeśli mało jest wody, dolej tyle, aby kapusta w połowie była zanurzona. Zagotuj potrawę bez przykrycia i od tego czasu poduś wszystko 10 do 20 minut na wolnym ogniu, sprawdzając czy już kapusta jest półtwarda.  Koniecznie i bezwzględnie dodaj dużo koperku i sporo pieprzu.Nie można rozgotować kapusty,bo to już nie będzie młoda kapusta, ale jakaś zupa kapuścianka. Lepiej niech będzie twardawa. Najlepsza i tak będzie jutro, po odgrzaniu, gdy postoi.




 

Jednak i dziś będzie dobra.

 

 

Jeśli jest zbyt rzadka,można przyrumienić z łyżkę mąki na rozgrzanym na patelni oleju czy boczku/ zasmażka/ i dolać do młodej. Jednak to już za bardzo ją wzbogaci, jak na młodą.

Na koniec dodaję kawałek surowego masła. Powoli się rozpuści i doda jeszcze więcej smaku.

Polecam też
 przepisy na młodą kapustę

Smaczny kapuśniaczek z młodej 
od Maminka ze Śląska  http://maminek61.blogspot.com/2014/05/kapusniaczek-z-modej-kapusty.html



i z biała kiełbasą 
od Danuty 

połączyłam dwa przepisy :

  https://babiedolygdynia.blogspot.com/

i z tego https://babiedolygdynia.blogspot.com/2019/10/moda-kapusta-z-boczkiem-na-szybko.html

Ugotowałam kapustę na białej kiełbasie, jak w przepisie Danuty. Bardzo smaczna.Proszę do niej zajrzeć po przepis,a niżej na moje zdjęcia z próby:


 kiełbasy białe podsmażone z cebulką

 kiełbasy ułożone na młodej do duszenia /dolałam trochę wody na spód/

no i gotowe....dodaję przyprawę Harissa i troszkę soli.
Trzeba uważać z ilością cebuli. Nie wszystkim odpowiada taka ilość. Może zdominować smak potrawy.



Jeszcze jeden przepis od Danuty ,wystarczy kliknąć:

Młoda kapusta z marchewką

4 komentarze:

  1. Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za dodane przez Was przepisy Danuto,Maminku,Olgo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny patent z ta szyjką! A co do kapustki to prawda - trzeba dosłownie nad nią dziuczeć i co chwila próbować, bo (szczególnie ta ze sklepu) moment się rozgotowuje.
    A moja kapusta stoi sobie po cieniuśką szyjkę w wodzie i spokojnie sobie gnije. Chyba się zabije :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzynko kochana co mi tu o zabijaniu piszesz? Nawet przysłowiowego zakazuję.Kapusta może i da radę. Jeśli nie da no to........trudno.

      Usuń