08 lutego 2013

Frutti di mare z makaronem ...specyjał elizki

  
Po prostu musisz to zrobić i spróbować.Najlepiej we dwoje.
Kot nie przepada,niestety.Dla kota trochę dorsza do miseczki i tez bedzie szczęśliwy.

Makaron,ok 200gram, ugotuj al dente. Kupuję pełnorazowy ciemny,albo jakis ciekawy kolorowy,nitki.
Na koniec gotowania dodaj z łyżeczkę masełka.Niech sobie stoi i czeka pod przykryciem.

Tymczasem ,kupione w sklepie Biedr...a  zamrożone OWOCE MORZA wysyp na sitko i polej wrzącą wodą.
Zapach niech cię nie zmyli. One sa dobre!! Fajnie wyglądają.Są pokrojone w ciekawe kształty,a niektóre są oryginalne...prosto ze skorupek.Maja nóżki,falbaneczki...itd.

Na patelni podsmaż boczek,ok.50gr,a moze więcej,a co ci zalezy!Dodaj oleju lub oliwy z oliwek.
Do boczku dodaj 4 rozdrobnione ząbki czosnku i jeszcze posmaż na rumiano.
Mozna juz wrzucic odsączone frutti di mare ,znowu podsmazyć ze 3 minuty.
Kolejno dodajesz makaron i z 7-10 zielonych oliwek ,a takze natkę zielonej pietruszki.
Przykrywasz pokrywą i dusisz 15 minut. Nie przypal! Mozna dodać nieco masła albo i wody w razie czego.

Na talerz wrzucasz porwaną sałatę lodową,a na nią ugotowane smakołyki.
Wino? Jak najbardziej,ale i herbata z cytryną bedzie OK.








Brak komentarzy: