Sos czosnkowy domowy
/przepis z RM/
Do słoika półlitrowego lub 3/4 litra wkładam:
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku/jeśli są małe,można i więcej/
- drobno posiekane,ugotowane na twardo jajko,
- łyżkę utartego żółtego sera twardego,
-2,3 łyżki majonezu kieleckiego
- sól,pieprz, czasem nieco przyprawy nazywanej sos grecki,
można inne przyprawy lub i bez nich,
można tez dodać nieco serka białego ziarnistego.
Wszystko zalewam,a właściwie nakładam na te składniki ,
gęsty jogurt.Ja wybieram grecki.
Mieszam dokładnie łyżką.
Wstawiam zakręcony słoik do lodówki na 3-4 godzin.
Doskonały do wędlin,mięsa,jajek,a nawet prosto na chleb.
Zdrowy i smaczny.
Jeść zwłaszcza zimą- czosnek-naturalny antybiotyk!
Przepis rozdaję jak świeże bułeczki.
A to przepis oryginalny,prosto z radia.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Najprościej ,aby szybko zrobić sos czosnkowy,
wystarczy zgnieść ze trzy ząbki czosnku, dodać do miazgi mały kubek gęstego jogurtu np.greckiego, ok.200ml , z łyżkę śmietany lub majonezu
/raczej dla nie martwiących sie o linię/
i sól,pieprz ciut soku z cytryny.Można tez dodać zielony koperek .Odstawić na 15 minut "do zgryzienia ". Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz