Wikipedia podaje:
Znany był też zwyczaj chodzenia dzieci z gwiazdą, które pukając do domów, otrzymywały bułeczki, zwane "szczodrakami". Śpiewano przy tym kolędy o Trzech Królach

Tradycyjne szczodraki:
przepis od koleżanki Wiki z Kielc
60 g drożdży rozpuścić z niewielką ilością ciepłej wody i łyżką cukru.
Gdy drożdże wyrosną, dodać pozostałe składniki: 1 kg mąki, 1 kostkę (250 g) tłuszczu,np.masła, 3 łyżki cukru, szklankę śmietany oraz szklankę mleka.
Wszystko wymieszać, a następnie dodać trzy jajka i jeszcze raz wymieszać.
Trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie,przerobić ponownie i niech wyrośnie jeszcze raz, potem podzielić na mniejsze kawałki i uformować np. spiralki lub kółeczka.
Mieszanie i przerabianie sprawia,że drożdże przestają pracować ,a bułeczki nie mają ich zbyt intensywnego zapachu.
Wierzchy szczodraków posmarować żółtkiem, rozmieszanym z łyżką wody.
Następnie piec w temperaturze 180-200 stopni przez 20-30 minut, aż będą miały złoty kolor.
Nad kształtami muszę popracować....
Na ostatnim zdjęciu szczodraki po 3 dniach,wciąż bardzo smaczne,ale już nie takie świeżutkie,zatem konfitura domowa pasuje jak ulał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz