Warto przeczytać artykuły o właściwościach rabarbaru
1.Leczniczy rabarbar
2.Dla kogo rabarbar
Placek jogurtowy z rabarbarem
pod kruszonką.
Składniki:
2 i pół szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
3 jajka
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Ponadto:
600 g rabarbaru + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania
Kruszonka :
185 g mąki
100 g zwykłego cukru
100 g masła
1 cukier waniliowy (16 g)
Masło roztopić w rondelku. Suche składniki razem wymieszać, następnie zalać je gorącym masłem i dokładnie wymieszać łyżką.
Wykonanie:
Rabarbar umyć, dokładnie obrać ze skórki, pokroić na nie duże kwadraciki ok. 0.5 cm, zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Przed włożeniem na ciasto odcedzić i ewentualnie dosłodzić, ja już tego nie robiłam, ponieważ lubię czuć tą kwasowość .
Wszystkie podane składniki na ciasto miksujemy. Zaczynając od jajek z cukrem, na puszysty krem, następnie dodawać stopniowo, jogurt, olej, aromat i mąka z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę smarujemy tłuszczem (o wymiarach ok. 25 x 36 cm, może być mniejsza), wykładamy papierem do pieczenia.
Można też wysmarowac masłem i posypać maką,której nadmiar odsypać nad zlewem.
Masę przelać do blaszki, ułożyć odcedzony rabarbar, posypać kruszonką. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 st. C i piec ok. 45 – 50 minut.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Przepis stąd: http://mojeciacho.blox.pl/2010/05/Ci...-jogurcie.html
Dziś córka upiekła.
Bardzo dobry:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz