W mojej rodzinie bliska osoba choruje na cukrzycę.
Wciąż szukam odpowiednich dań.
Niedawno znalazłam przepis na stronie zatytułowanej
Kuchnia Diabetyka.
Oto link do strony:
http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_kuchnia,dodano_komentarz,47,0.html
Dziś upiekłam tego kurczaka na butelce.
To moje zdjęcia.
Może wygląd dziwny,ale kurczak jak to kurczak.
Smak za to idealny.
Skrzydełka zawinęłam alufolią ,bo zbyt szybko się rumieniły. Miska żaroodporna,a butelka zwyczajna z dużego soku kubuś.
Nie jest wcale litrowa,bo taka nie mieści się w piekarniku.
Na zdjęciu kurczak już gotowy- o proszę bardzo:
Piekłam też dwa kurczaki, gdy zaszła potrzeba.
Opis tu: http://uelizki.blogspot.com/2014/07/dwa-kurczaki-pieczone-na-poitrowkach.html
Butelki z kurczakami stawiam na dole piekarnika, w szklanych, żaroodpornych foremkach z wodą i w blaszanej dużej foremce do pieczenia ciasta .Zabezpieczam folią aluminiową piekarnik przed przypalaniem i przed żmudnym czyszczeniem.
Kopia przepisu z podanej wyżej strony internetowej:
" Pieczony kurczak w innym stylu.
Kaloryczność: 237 kcal |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
- świeży kurczak (ok. 1,6 kg)
- gruboziarnista morska sól (1 łyżeczka)
- majeranek (1 łyżeczka)
- oregano (1 łyżeczka)
- estragonu ( 1 łyżeczka)
- tymianek (½ łyżeczki)
- olej rzepakowy (1 łyżka)
- szklana butelka o pojemności 1–1,5 litra
Sposób przygotowania:
Kurczaka
umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy utrzeć na
pastę z łyżką oleju. Dłońmi wetrzeć zioła w kurczaka. Włożyć do lodówki
na około godzinę. Nadziać kurczaka na stojącą szklaną butelkę. Ustawić
w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą. Naczynie musi mieć szerszą
średnicę niż nadziany na butelkę kurczak. Uwaga! Nogi kurczaka nie mogą
zamoczyć się w wodzie. Ustawić piekarnik na 160 °C z termoobiegiem. Piec
ok. 1 godzinę i 20 minut. Kontrolować czy woda z naczynia nie
wyparowała, w razie potrzeby należy jej dolać czasie pieczenia. By
upewnić się, że jest upieczony, nakłuć kurczaka w najgrubszym miejscu
(pierś lub udko): jeśli wypływa klarowny sok – kurczak jest gotowy. Raz
upieczony w ten sposób kurczak sprawi, że nie wrócisz już do starych
sposobów pieczenia. Potrawa wspaniale smakuje z prostą sałatką
z pomidorów i czerwonej cebuli z dodatkiem odtłuszczonej słodkiej
śmietanki (12% tłuszczu).
Danie dla 6 osób.
Moje zdjęcia:
Kurczak ,
wcześniej zamarynowany według przepisu,
jest już na butelce.
Leżał w przyprawach w lodówce całą noc. Sól tym razem zwykła,bo taką miałam.
Na dno można też rozłożyć folię aluminiową ,by po pieczeniu zwinąć ją z ewentualnymi przypaleniami ,wyrzucić i uniknąć szorowania piekarnika.
Tłuszcz wytopił się do wody. Mięso bardzo kruche ,wcale nie wysuszone.
W czasie pieczenia nie polewałam kurczaka.
Dokładne objaśnienia i zdjęcia związane z pieczeniem kurczaka na butelce z wodą zamieszczone są również na stronie Mniam mniam.pl. Polecam obejrzeć.
Zamierzam wypróbować i ten przepis: kurczak pieczony na butelce Mniam mniam.pl
Dokładne objaśnienia i zdjęcia związane z pieczeniem kurczaka na butelce z wodą zamieszczone są również na stronie Mniam mniam.pl. Polecam obejrzeć.
Zamierzam wypróbować i ten przepis: kurczak pieczony na butelce Mniam mniam.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz