http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/06/goabki-pieczone-w-modej-kapuscie.html
W KUCHNI DANUSI
a zdjęcia i wykonanie moje własne.
POLECAM,bo takie gołąbki są naprawdę bardzo dobre.
Mięso miałam z pieczonego kurczaka,ryż brązowy krótkoziarnisty,bardzo smaczny .
Gotuje się go jak makaron- do wrzącej wody, dość dużej ilości,
jak to na makaron, wrzucam ryż i gotuję na wolnym ogniu ok.pół godziny,a potem odcedzam na sitku.
Gołąbki zawinięte i popieczone na oleju.
Układam je na liściach rozłożonych na posmarowanej olejem blaszce piekarnika i polewam domowym przecierem pomidorowym ,posypuję ziołami prowansalskimi,sola i pieprzem.
Gołąbki pod kapuścianą pierzynką wstawiam do nagrzanego piekarnika,zgodnie z przepisem.
Liście się przypiekły,tak jak było przewidziane.
Część odstawiam do lodówki na jutro, a część zamrażam na zaś.
Innym razem spróbowałam zrobić gołąbki w liściach winogron ogrodowych. Po prostu zostało mi trochę farszu. Znalazłam przepis na greckie w liściach i udały się!
Dwa zawinęłam w sałatę ,ale rozpadły się ,jak to było do przewidzenia.Może trzeba było je wcześniej wyjąć. Gołąbki zjedzone, smak OK. Można zatem i tak.
Przepis na przygotowanie liści wzięłam stad : http://magicznyskladnik.pl/2013/09/dolma-golabki-w-lisciach-winogron/
Przepis na gołąbki z szybkowara
znalazłam w blogu W mojej kuchni lubię
adres https://babiedolygdynia.blogspot.com/2022/03/szybkowar-goabki-z-woskiej-kapusty.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz