30 października 2014

Dyniowa zupa łatwa i smaczna, z dodatkowym przepisem dla chorych na cukrzycę

 Składniki:

1 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę ,
1 szklanka bulionu ,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula,
1łyżka oliwy
sól,pieprz,ostra papryka do przyprawienia.

Wykonanie:
Dynię rozgotować w podgrzanym bulionie. Przykryć garnek,by nie wyparowała woda.Jeśli jest jej zbyt mało,można trochę dolać.
Na oliwie zrumienić pokrojone w kostkę cebule i czosnek.
Dodać je do garnka z prawie rozgotowana dynią
i  blenderem zamienić w krem.
Przyprawić  pikantnie .
Podawać z grzankami.


Polecam także przepis ze strony DIABETOLOGIA http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_kuchnia,info,42.html    taka zupa nadaje się dla chorych na cukrzycę.
********************************************************************


Doskonała jest także dynia smażona na maśle ,a wykonanie takiego dania zajmuje kilka minut .Przepis tu:  https://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2016/08/dynia-hokkaido-z-czosnkiem-smazona-na_1.html?showComment=1493908335895#c6660682191861929508
Podaję do mięsa zamiast ziemniaków.

****************************

POLECAM  także smaczna zupę dyniową na mleku z kluseczkami lanymi , gotowaną przez siostrę Anielę





Placek marchewkowy dla cukrzyków mam stąd:  https://www.recepta.pl/artykuly/ciasta-dla-cukrzykow-jak-je-zrobic-proste-przepisy


Cytuję przepis i zachęcam do czytania artykułu pod wyżej podanym adresem.



Ciasto marchewkowe dla cukrzyków

"  starta marchew - 300 g,
mąka (najlepiej jest białą mąkę pszenną, która ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, zastąpić inną, na przykład razową) – 250 g,
3 jajka,
olej rzepakowy lub inny roślinny – 200 ml,
cukier, najlepiej kokosowy, którego indeks glikemiczny (35) jest 2 razy niższy, niż w przypadku sacharozy – 200 g,
proszek do pieczenia, soda, cynamon – po 1 łyżeczce,
odrobina soli,
orzechy włoskie – 50-100 g.

Sposób przygotowania: Jajka ubijamy energicznie z cukrem, dodając olej. W drugiej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i sól. Następnie zawartość obu naczyń łączymy ze startą marchewką. Na koniec dodajemy rozdrobnione orzechy. Całość wstawiamy na 1 godzinę do uprzednio nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu, proste ciasto marchewkowe, bez kalorycznych dodatków, jest gotowe do podania."

 

Ciasto marchewkowe od Maminka   adres

Udało się, smaczne i nabiera więcej smaku z dnia na dzień


 

Mieszałam, mieszałam zgodnie  z przepisem                
Ten placek pokrojony na małe kawałki jest jak ciasteczka

Robiłam z 1i 1/2 składników więc

mam naprawdę kawał ciasta..

Cukru jest w nim dużo, ale zbiera go marchewka i orzechy.Na wierzchu mam roztopioną mocno gorzką czekoladę.

Dziękuję Maminku za przepis.

 

 

 


 

 

 

 

 

W prawie  taki sam sposób jak zupę dyniową 
 można ugotować zupę brokułową .


 Na oleju lub maśle   rozpuszczonym  w garnku  lekko  podsmaż  pokrojoną 1 cebulę i ze 2 ząbki czosnku. 
Dolej ostrożnie ciepłego bulionu  lub wody. Teraz dodaj ze dwa większe ziemniaki ,pokrojone w kostkę i różyczki czy kawałki pokrojonego większego brokuła.Można też plasterki korzeni pietruszki i selera.
 Dodaj bulionu aby warzywa były nim przykryte.
Gotuj ze 20 min,do miękkości ziemniaków.
Blenderem zmiksuj przestudzoną zupę, dopraw solą czy pieprzem,można dodać zielonego koperku.
Grzanki zrób z chleba czy bułeczki  skropionej olejem - w piekarniku czy mikrofali  albo kup takie jakie lubisz.
Na talerzu klapnij kleksem jogurtu lub smietany.

Zupa brokułowa ma wiele mikroelementów -poczytaj sobie w necie.
Można ją odgrzewać nawet do 3 dni.



Bulion dobrze jest gotować
na kurzych łapkach.
Nóżki wieprzowe i kurze łapki są bogatym źródłem naturalnego kolagenu.
 Leczą i chronią nasze stawy.
Jednak konieczne jest długie gotowanie, by rozbić występujący w skórach i chrząstkach kolagen na cząstki możliwe do wchłonięcia przez komórki.



 


Brak komentarzy: