Jednak poszukiwania w internecie ułatwiają życie opiekunom i chorym.
Co znajduję,dodaję.
Co ugotuję,pochwalę się.
Karp http://diabetologiaonline.pl/diabetyk_kuchnia,info,46.html
Cytuję:
"Karp z otrębami
Kaloryczność: 346 kcal | Wymienniki węglowodanowe: 0,5 WW |
Podane wartości dotyczą jednej porcji
Składniki:
- 6 dzwonków karpia (po 200 g każdy)
- otręby owsiane (6 łyżek)
- cebula (1 kg)
- sól
- białka jaja (2 szt.)
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Dzwonka
karpia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebule obrać i pokroić
w talarki. W plastikowym, zamykanym pojemniku ułożyć na przemian warstwy
cebuli i ryby. Ważne: nie solić karpia! Zamknięty pojemnik
wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia tuż przed smażeniem ryby ubić
na sztywno 2 białka. Wyciągnąć rybę z cebuli i posolić. Cebulę wyrzuć.
Obtoczyć każdy kawałek karpia w białku a następnie w otrębach i wrzucać
na rozgrzany olej. Usmażyć rybę na złoto, przełożyć kawałki na papierowy
ręcznik, aby osączyć nadmiar tłuszczu. Następnie przekładać na talerze.
Ocena dietetyka:
Grudzień
to miesiąc, w którym Polacy spożywają najwięcej karpia, a szkoda, bo tą
wartościową rybę warto spożywać cały rok. Osoby, które nie lubią karpia
skarżą się na jej „błotnisty, mułowy” posmak. Po pierwsze warto jest
znać sprawdzonego hodowcę tej ryby, o którym wiemy, że regularnie czyści
stawy. Aby pozbyć się specyficznego posmaku karpia zastosuj opisaną
powyżej „cebulową pierzynkę”. Trzymaj w niej karpia najlepiej
24 godziny. Pamiętaj, aby nie solić wcześniej ryby, bo mięso za bardzo
zmięknie i może rozpadać się w czasie smażenia. Niezdrową panierkę
z bułki tartej zastąp otrębami owsianymi – będą chrupiące i złote. Karp,
obok łososia, sardynek, makreli, ryby maślanej, to jedna
z najtłustszych ryb. Wyjątkowo w przypadku ryb obowiązuje zasada im
tłustsze tym zdrowsze! Karp to nie tylko źródło pełnowartościowego
białka, ale również wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie
kwasów omega-3. Kwasy omega-3 to jedno z najważniejszych odkryć
dietetycznych ostatnich lat: działają przeciwzapalnie,
przeciwmiażdżycowo i antynowotworowo. Karp zawiera dodatkowo spore
ilości witamin A i D oraz żelazo i wspomagający odporność cynk."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz