jabłkowo-bakaliowy
Składniki:
4jaja
1 szklanka cukru
1cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
4 jabłka obrane i pokrojone w sporą kostkę
garść orzechów włoskich lekko pokruszonych
garść rodzynków
WYKONANIE :
- w większej misce zmiksować jajka z cukrem i cukrem waniliowym,
- wciąż miksując dolać olej,dosypać mąkę z wymieszanymi proszkami i cynamonem, miksować tylko tyle ,aby zniknęła mąka,
- dodać jabłka i wymieszać wszystko łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Foremki lekko posmarować olejem i obsypać mąką lub bułka tartą / nadmiar strząsnąć/,a następnie wlać ciasto.
Piec ok godziny.
Jeśli placek z wierzchu zbyt szybko się rumieni,przykryć alufolią i piec dalej,aż do suchego patyczka
Można otworzyć drzwiczki piekarnika i szybko wsunąć do dna foremki drewniany długi patyczek dla sprawdzenia wypieczenia.
Ciasto nie opada.
U mnie piekł się tym razem godzinę i 10 min,bo w nowych szklanych foremkach.
Po skończeniu czasu pieczenia,wyłączyć piekarnik,ale jeszcze pozostawić zamknięte drzwiczki z 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz