Naleśniki z leśnymi grzybami u elizki seniorki |
zatem do dzieła !
Grzyby,
w moim przypadku te duże,które trudniej ususzyć,a zamarynować się nie da,
oczyszczone z leśnej ściółki, wrzucam ,w całości,na wrzącą wodę,posoloną jak na makaron
i gotuję ok 20 minut.
Odcedzam je na sitku i studzę. U mnie leżały do następnego dnia w lodówce.
Przekręcam je w maszynce do mięsa,na większych oczkach.
Jest ich sporo,więc tym razem nie rozdrabniam nożem.
Na patelni rozgrzewam olej,podsmażam cebulę, dodaję grzyby i jajko, jak do jajecznicy.
Jeśli grzybów jest dużo,dodaję 2 jaja.
Doprawiam solą, sypię sporo pieprzu i trochę ostrej papryki.
Smażę na patelni z 5 minut,ciągle mieszając,by nie przypalić.
Studzę ,a w tym czasie usmażę naleśniki.
Jaja zagęszczają farsz i dodają smaku.
Taki farsz można zamrozić.
Sposób na takie nadzienie mam od mamy mojej synowej.
Dziękuję Marysi i Grażynce.
Farsz nadaje się także do pierogów.
Naleśniki
z przepisu Eli
z bloga Dieta moja pasja.
Dziękuję Elu.
http://dietamojapasja.pl/nalesniki-z-jagodami-i-serem/
- szklanka wody gazowanej
- jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół łyżki cukru
Do naczynia wlewam wodę,wbijam jajko i dosypuję mąkę. Mieszam rózgą do ubijania jajek. Na koniec dodaję pół łyżki cukru czy słodzika, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Odstawiam na pół godziny ,aby mąka sie rozkleiła.
Gorącą patelnię zwilżam olejem.
Mam pędzelek silikonowy,który świetnie się nadaje
.Wylewam porcje ciasta i smażę naleśniki z obydwu stron.
Mam sporo grzybów,więc ciasta robię 3 razy tyle niż w powyższym przepisie.
Naleśniki są smakowite i ciągle gdzieś mi giną te upieczone....
💏 💏 👏 👏 👏 👏 👏
Doskonałe są też u Eli
blog Dieta moja pasja
naleśniki z serem i sosem malinowym
tu przepis:
https://dietamojapasja.blogspot.com/2019/09/nalesniki-z-serem-i-sosem-malinowym-nie.html
zrobiłam je, oto dowody:
Pierwszy raz podpiekałam naleśniki na suchej patelni.
Ela ma talent, słowo daję.
Dziękuję za przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz