Kluski kładzione
listopad 2024
Dziś ugotowałam kluski kładzione do mięsa i udały się 👍😊
No i gotuję |
Przepis znalazłam tutaj
Cytuję składniki i zapraszam po uwagi o gotowaniu
pod wskazany wyżej adres.
- mąka 1 szkl.
- jajko 1 sztuka
- woda 1/4 szklanki
sól, pieprz do smaku
"Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól, pieprz i przyprawę do dań.
Wyrobić łyżką, dodając wodę, ciasto nie może być za gęste. W szerokim
garnku zagotować wodę z solą, łyżką maczaną w gorącej wodzie kłaść na
wrzątek kluski. Zamieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10
minut."Zdjęcie z mojej kuchni
Ja wlałam wodę do miski, rozmieszałam w niej jajko i częściami dodawałam mąkę, cały czas mieszając.Potem łyżką po ściance miski formowałam kluski takie jakie lubimy.
Starsze wpisy
Ostatnio
/a jest teraz rok 2015/
wyjątkowo smakowite to
kluski kładzione na rosole czy zupie
z bloga Dieta moja pasja
/ jeden z moich ulubionych blogów i niezawodnych/
Zdjęcie moje, adres do przepisu i zdjęcia autorskie nad zdjęciem.
Jedyne co zmieniłam, to dodawanie mniejszej ilości mąki ziemniaczanej ale najlepiej samemu wypróbować, co lepsze 😊
Moja wnuczka Ola, bardzo dobrze już wie
jak wybierać z wysokiej miski łyżeczką ciasto i kłaść na wrząca zupę.
Moja miska wspaniała. |
Miska ma 10 cm. W niej, na dnie, roztrzepuję 2 jajka z solą, potem dosypuję 2łyżki kaszy manny, mieszam, 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, mieszam, no i tyle mąki pszennej / po łyżce/, mieszam po każdej łyżce, aby ciasto stało się gęste i dawało się nabierać bokiem łyżki maczanej w zupie . Przesuwam łyżkę z ciastem po boku miski, a na samym brzegu klusek jest ładny, " bez ogona" jak mówi Ola i chlup do zupy, w sam wir gotującego sie wrzątku.
Ola nabiera ciasto łyżeczką o długiej rączce.
Jest tu gorąco, słowo daję. 👵👧
obrazek ze strony kolorowanka
-----------------------------------
Polecam także kluski kładzione z bloga Ani tu adres
Kładzione,czyli ciasto ma być gęste i można je kłaść łyżką na wodę czy zupę.
Szybko i dobrze robi też kluski kładzione pani Jola:
Świetny ma pomysł z dwiema łyżkami przy wrzucaniu kluseczków do wody. Trzeba to zobaczyć.
Składniki od Joli: 1 jajko, pół łyżeczki soli, 4 łyżki wody,3/4 szklanki mąki.
Dla dwu osób nam potrzeba dwie porcje składników.
Jednak nie są one tak miękkie jakby chciał dziadek Zbyś 😟
Na zdjęciu moje kluski z tego przepisu.
```````````````````````````
Super łatwy i szybki jeszcze jeden mój przepis:
- zagotować ok.2 litry wody ,posolonej jak na makaron.
-w garnuszku wymieszać dwa jajka i cztery /5/ czubate łyżki mąki.
Jajka,jak wiadomo, mają różne wielkości. Trzeba dodawać mąkę w dwu częściach i sprawdzać konsystencje ciasta.Po dokładnym wymieszaniu,ja to robię rózgą od piany, powinno ono przypominać ugotowany wg.przepisu na torebce gorący budyń. Nie mogłam wymyślić innego adekwatnego porównania. Daje się nabrać na łyżkę i nie spływa.
/ 4 czubate łyżki mąki wsypane lekko do butelki niemowlęcej to 180ml ,moja łyżka ma 10 ml wody/
Jajka najlepiej roztrzepać na jednolity płyn, rózgą do ubijania białek, a potem stopniowo dodawać mąkę.
Gdyby ciasto nie było gęste jak budyń, wtedy po łyżeczce dosypywać mąki.Sporo zależy od rodzaju mąki.Polecam typ bliski 500.
Po wymieszaniu nabierać na umytą łyżkę kawałki tego ciasta, czy gęstego po pół dużej łyżki i kłaść na wrzącą wodę.
Można też dwiema łyżkami jak pani Jola z filmu powyżej.
Stąd właśnie nazwa - kluski kładzione.
Są one większe i zwarte,w odróżnieniu od lanych - cienkich i delikatnych.
Po wypłynięciu kluseczków,gotować jeszcze ze 2 min.
Wyjąć łyżką cedzakową
czy jak tam kto chce.
Jest to porcja klusków na dwie osoby lub na jedna
głodną.
Dobre także bez mięsa....na przykład z masłem,czy z mlekiem,z sosem...Można wrzucać na zupę, ugotować osobno na wodzie i dodać do np. rosołu....
Zrób sobie!
Dobre dla dzieciaków,dla seniorów,dla każdego.
--------------------
Jeszcze jeden przepis na kładzione od Pana Środy :
*****************************
Kluski lane robię podobnie.
Nazwa lane, czyli ciasto ma się lać.
Stosuję proporcję jedno jajko z 4 łyżkami wody i dwie łyżki mąki
/2 łyżki nieczubate to w butelce niemowlęcej 40 ml. /
To proporcja na ok.1,5 litra rosołu.
Ciasto musi mieć konsystencję słodkiej śmietanki
i spokojnie przelewać się na zupę z garnuszka czy łyżki.
Najczęściej robię lane do zupy na oko. Do szerokiego niedużego rondelka z dzióbkiem do wlewania wbijam 1jajko i że 4 łyżki wody.
Roztrzepuję rózgą i dodaję po łyżce mąki, cały czas roztrzepując. Konsystencja lejącej się śmietany jest ok 👍.
Teraz leję wolno, z przerwami prosto do ugotowanej zupy. Dobrze jest lać ciasto przez lejek lub z rondelka z dziobkiem. Będą równe i piękne.
Zagotowuję i ze 2 minuty gotuję na małym ogniu.
POLECAM kluski lane siostry Anieli
Składniki :
- 3 jajka i 2,3 łyżki wody roztrzepać trzepaczką w wysokim dzbanku z dziobkiem.
Powoli dosypywać ok. 20 dag mąki ,ciągle mieszając trzepaczką.
Wlewać na wrzące mleko,czy zupę, na rosół prosto z dzbanka. Gotować 1,2 minuty.
https://www.youtube.com/watch?v=cR5JuygDeqc
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz