03 marca 2015

Domowa pasta rybna z makreli, z przepisu ojca Grande.

Czytam i wdrażam w moim domu rady zakonnika Ojca Grande .
/ Informacje o nim łatwo można znaleźć w internecie./

Bardzo smaczna i łatwa w wykonaniu domowa pasta rybna
 to właśnie przepis od tego zakonnika,
 leczącego do niedawna chorych. Zmarł w  2013.
  Pozostawił po sobie trzy małe książeczki.

Składniki pasty rybnej:

Składniki pasty z makreli u elizki seniorki



 Przepis prosto z książki 

/ zdjęcie z tekstu naszej książki/

pt."Ojca Grande przepisy na zdrowe życie”:
 

Dodam,że ta pasta to prawie stały zapas w naszej lodówce. 

Stoi w szklanej,przykrywanej  miseczce i gdy  znika,😉 znowu ją robimy.

 Mąż sam przygotowuje.

Dodałam jeszcze trochę przyprawy  suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
 ale to już moje pomysły.
Lubię te przyprawę do wszystkiego.
Nie dodawałam soli.
 
 
W przepisie z książki nie ma podane wagi poszczególnych składników.
Niedawno znalazłam w sieci, w blogu na temat diet, nieco podobny, dokładniejszy przepis . 
Mąż sobie przepisał obydwa i zdecydował, że jednak masła doda pół kostki,czyli 100g,
 bo taką pastę będzie można  dłużej przechowywać w lodówce.


Przepis dokładny  jest tutaj


 
 
 
 
 
Najłatwiej i skutecznie  zmiksować masło mikserem do ciasta, jak na krem



potem dodać rybę,kolejno przecier i znowu włączyć mikser.


Pasta jest bardzo smaczna.
 Nadaje się świetnie do smarowania chleba.
Jest jej sporo.
 Nie należy smarować zbyt grubo.
 Kolacja czy śniadanie od ręki.
Można dodać plaster pomidora czy   kiszonego ogórka,bardzo zalecanego przez ojca Grande.


 W lodówce trzymam potrawy w szklanych naczyniach. 

Szkło jest zimne i zdaje mi się ,że trwałość pożywienia jest znacznie dłuższa.




Brak komentarzy: