17 stycznia 2016

Groch z białą lub kwaszoną kapustą zamiast ziemniaków lub na osobne, smaczne danie

Przepis dostałam  z Włoszczowy 
od Grażynki G.

Dziękuję.


Składniki : 

/To jest naprawdę duża porcja. Może na 6-8 ,a nawet więcej głodnych.
Na dwie osoby wystarczy pół porcji składników,a jeszcze będzie na jutro i pojutrze/


Tu na zdjęciu mam ugotowany groch.












- Główka białej kapusty ok. 1kilogram
- 0k.300- 400 dag żółtego grochu w połówkach.


Jak zrobić:
1. Groch namoczyć na noc w zimnej wodzie.Wody nalać  ze 3-4 cm cm ponad powierzchnię grochu.
2. Rano, czy po ok.12 godzinach, dolać wody podobnie,czyli  ze 3- 4 cm ponad powierzchnię grochu i ugotować go na półtwardo, na małym ogniu od zagotowania.
 Może to trwać 30- 40 minut.Trzeba próbować.
 W trakcie gotowania groch mieszać,aby się nie przypalił. Dobrze robić to w garnku o grubszym dnie lub po garnek podłożyć płytkę .
3. Kapustę poszatkować i  w dużym garnku zalać wrzącą wodą .Nalać jej tyle, aby ledwie była widoczna na powierzchni kapusty.
 Trochę więcej niż 3/4 jej objętości
.Kapusta odda swój sok,a ma się gotować pod przykryciem.
Przykryć garnek i gotować do miękkości kapusty.
 Może to trwać od. 30- 45 min, zależy od kapusty.
Znowu trzeba próbować.
 4.Do miękkiej kapusty,w której powinno być mało wody, dodać ugotowany groch,który też jest prawie bez wody. Jeśli jest woda w grochu czy kapuście,można ją odlać do szklanki ,aby ewentualnie nieco dodawać ,gdy potrawa w trakcie dalszego gotowania  jest zbyt sucha.
5. Pogotować razem groch z kapustą ze 20 min. Doprawić solą,pieprzem ewentualnie swoją ulubioną przyprawą,ale nie przesadzać,bo zgubi się właściwy smak tej potrawy.Dokładnie wymieszać.
Można dodać zeszklonej na oleju cebuli,ale tylko wtedy gdy nie mamy zamiaru przechowywać czy zamrażać potrawy .Są zwolennicy dodawania podsmażonego boczku czy  masła ,a nawet łyżeczki cukru ,ale to rzecz gustu.Przechowywać w lodówce w garnku lub gorącą zamknąć w słoiki.Ja zamroziłam porcje w torebkach strunowych . Zobaczę jak będzie smakować po rozmrożeniu.
6.Przed podaniem zrumienić na patelni boczek,a może kiełbasę czy samą  cebulkę na oleju , dodać potrzebną ilość grochu z kapustą , podgrzać  i zajadać.
*******************************************************

Podglądam przepis koleżanki blogerki,która ma w blogu Filozofia smaku  świetne sprawdzone  dania :

http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/12/biaa-kapusta-z-grochem.html

i również polecam nie tylko podglądanie ,ale próbowanie dotarcia własnego niepowtarzalnego przepisu.
Bo o to właśnie chodzi,aby go mieć - swój,najlepszy.

Smaczny jest także w Niebo na talerzu 
  groch z kwaszoną kapustą .
 Można spróbować stąd np.:    http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/najlepsza-kapusta-z-grochem.html

A można ze strony Mniam mniam.pl.  spróbować i takiego  groch z kwaszoną kapustą

Brak komentarzy: