Jest to tzw. przekąska podwieczorkowa między obiadem a kolacją,
zapobiegająca podjadaniu i dodająca witamin.
Dobór owoców w zależności od smaku , pory roku i fantazji.
Kefir z miętą i malinami ,
kiwi i pomarańcze,
borówki z kefirem i bananem,
banany, kiwi i brzoskwinie,
pomarańcze,grejpfruty,łyżeczka miodu ........itd.itp.
Na zdjęciu niżej miks owocowy domowy z kiwi,grejpfrutów , łyżeczki miodu i łyżki otrąb owsianych:
To świetne miksy nazywane tez koktajlami czy z języka obcego smoothie .
Lubimy pomarańczę + kiwi+ jabłko ze skórką i na równi kiwi z grejpfrutem i łyżeczką miodu.
Do każdego miksu dodaje się na zmianę łyżkę płatków lub otrębów owsianych.
Płatki to dodatkowe odżywianie ,a otręby oczyszczanie.Taki miks naprawdę zapobiega podjadaniu
Owoce należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i rozdrobnić.
Ja robię to w mini malakserze.
Fajne urządzenie,naprawdę potrzebne w kuchni i niezajmujące wiele miejsca, łatwe w myciu.
Do 100 zł można kupić. Posieka mięso,grzybki, warzywa,owoce itd. blender zmiksuje zupę,a ubijacz tez sie przyda.
Zelmer też robi takie sprytne mini malaksery.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz