Cebulę wybrałam różną - jedna szalotka, druga normalna okrągła, a trzecia czerwona. To chyba nie ma znaczenia smakowego, a raczej wizualne.
PRZEPIS :
- 5, 7 śledzi solonych,
- 3 cebule,
- 1 łyżka octu 10%,
- 1 łyżka cukru,
- olej rzepakowy do zalania śledzi ,ok. 700 ml
- pieprz mielony do posypywania śledzi
- gorczyca jako dodatek przyprawowy
Śledzie wymoczyć 3,4 godziny,zmieniając ze 3 razy wodę. Cebule pokroić w piórka, czyli wzdłuż pierścieni, a następnie posypać ją cukrem, i wlać do nich łyżkę octu. Odstawić na 10- 15 min.
Wymoczone śledzie pokroić na kawałki, nie za duże. Przekładać w pojemniku warstwami -
cebula, śledzie,pieprz, ziarenka gorczycy, cebula itd. na wierzch cebula i pieprz.
Zalać olejem i odstawić do lodówki na noc.
UWAGA
Te śledzie,zwane solonymi czy beczkowymi,
są naprawdę mocno solone, inaczej niż podkwaszane matiasy.
Jednak są twarde i dobre,chociaż nie bielutkie.
Białe matiasy muszą być naprawdę sprawdzone,bo można się naciąć na miękkie ,którym żaden przepis nie pomoże,bo się rozlatują na papkę.
To czy solone są już dobrze wymoczone - najlepiej dawać do spróbowania temu,który najczęściej marudzi .
To taka sztuczka teściowej.
Dobre śledzie robi pan Tomasz Strzelczyk śledź od Tomka Strzelczyka
Popatrz sobie jeszcze na 4 rodzaje śledzi w blogu Obżarciuch - adres tu klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz