Dlaczego co roku obchodzone są Święta Bożego Narodzenia ? Jakie znaczenie ma kolacja wigilijna?
Co oznacza opłatek?
Święta Bożego Narodzenia to czas i okazja
do pojednania się z ludźmi i panem Bogiem .
Chrystus przyszedł na świat, aby nieść miłość.
Siostry zachęcają, aby te dni spędzić bardzo rodzinnie i żeby bliskim sobie ludziom złożyć życzenia.
Boże Narodzenie to święto rodzinne.
Do uroczystej kolacji - wigilii zasiadamy po wspólnej modlitwie i przeczytaniu fragmentu Ewangelii wg. św. Łukasza o narodzeniu Jezusa.
Opłatek to znak pojednania.
Dzielimy się nim, składając sobie życzenia.
Stół nakrywamy białym obrusem, pod nim kładziemy sianko. Nie pijemy alkoholu. Między kolejnymi potrawami śpiewamy wspólnie kolędy lub słuchamy kolędników.
Pasterka, czyli Msza św. o północy, to ważny moment. Przypomina, że to pasterze, przed królami, przyszli do Betlejem, do Dzieciątka Jezus.
Do żłóbka Jezusa przyjdź i Ty - zaprasza siostra Leonia.
A jeśli nie możesz, jesteś chory, masz małe dzieci, inne powody, obejrzyj pasterkę w telewizji, a do kościoła idź w pierwszy i drugi dzień świąt.
Dobrą wigilię przygotujemy z produktów, na które nie trzeba wydawać wielkich pieniędzy - zapewnia siostra Leonia, mistrzyni zakonnej kuchni Urszulanek.
Dania na stół wigilijny:
Barszcz czerwony
Składniki:
2 l wywaru z jarzyn, 40 dag buraków, kilka grzybów suszonych namoczonych, 1/2 l kwasu burakowego, 3 ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na tarce, dodajemy do wywaru i znów gotujemy. Barszcz doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, kwasem buraczanym, który zakwaszamy trzy dni wcześniej.
Zupa grzybowa
Składniki:
20 dag grzybów (np. podgrzybek, borowik), 5 dag cebuli, 2 łyżki oleju, 2 łyżki mąki, natka pietruszki, litr wywaru z włoszczyzny, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, papryka
Sposób przygotowania:
Ugotować wywar z włoszczyzny, pokrojonych w paski, namoczonych wcześniej grzybów oraz przypraw. Cebulę pokroić w kostkę, dusić na oleju przez 3 minuty i dodać do zupy pod koniec gotowania. Zaprawić śmietaną.
Karp smażony
Składniki:
1 karp, 1/4 kostki masła, mąka, sól, pieprz, sok z cytryny, 1/2 cebuli do podania, 1/2 cebuli do obłożenia karpia, 1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Karpia pokroić na kawałki, obłożyć plastrami cebuli i zostawić na 2-3 godz. Potem kawałki karpia doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką, smażyć na złoty kolor. Włożyć do naczynia żaroodpornego, położyć na wierzchu kawałki masła i plastry cebuli. Zapiec w piekarniku.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dodam w tym miejscu,że ~w tym roku mojej rodzinie smakował
karp smażony marynowany w mleku
Znalazłam go tu: adres
Przepis cytuję:
Składniki (3 porcje):
- 3 dzwonka karpia (ok. 600 g razem)
- mąka pszenna
- bułka tarta
- 1 jajko
- masło klarowane do smażenia
- sól morska, pieprz ziołowy
- 300-400 ml mleka (UHT)
- sok z połowy cytryny albo ocet jabłkowy lub z białego wina
- pół łyżeczki suszonego majeranku
Dzwonka pozbaw ewentualnych łusek, umyj i osusz papierowym
ręcznikiem. Możesz zostawić je w całości, albo przeciąć je na pół,
wycinając kręgosłup. Przełóż do głębokiego naczynia.
Mleko wymieszaj z sokiem z cytryny (albo octem jabłkowym lub z
białego wina) oraz roztartym, suszonym majerankiem. Miksturą zalej rybę i
wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (nawet na dobę).
Wymoczoną rybę otrząśnij z nadmiaru płynu. Oprósz ją solą, pieprzem
ziołowym, obtocz delikatnie w mące, następnie w rozbełtanym jajku i
bułce tartej. Jeśli nie lubisz grubej panierki, to wystarczy, że
obtoczysz karpia w mące.
Smaż z każdej strony na rumiano na maśle klarowanym (nie na ostrym
ogniu, bo z wierzchu ryba się zrumieni a w środku będzie surowa).
Przed kolacją wigilijną karpia można też wcześniej krótko podsmażyć,
do zezłocenia i na chwilę przed podaniem włożyć do piekarnika nagrzanego
do 90-100°C na 10-15 minut. Mięso się dopiecze, ale nie wysuszy i
będzie miało wspaniały, maślany smak (jeśli usmażysz je na maśle
klarowanym, oczywiście)."
Śledzie
Składniki:
1/2 kg śledzi, 2 cebule, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki przecieru pomidorowego, 1 łyżka octu, 2 łyżki cukru, 5 dag rodzynek
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, szklimy na oleju, dodajemy przecier, ocet,
cukier, chwilkę gotujemy, dodajemy przelane wrzątkiem rodzynki.Studzimy.
Śledzie
kroimy w plastry i przekładamy na przemian zalewą lub zwijamy
Paluszki do barszczu
Składniki:
1/2 kg mąki, 25 dag margaryny, 1,5 dag drożdży, 1/4 szklanki
śmietany, 2 żółtka i 1 jajko, łyżka cukru, szczypta soli, ser żółty
tarty.
Sposób przygotowania:
Mąkę wyrobić z margaryną, dodać żółtka, śmietanę i rozdrobnione
drożdże z cukrem i solą. Zarobić ciasto łącząc wszystkie składniki.
Rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Radełkiem kroić paluszki, posmarować
rozmąconym jajkiem i posypać żółtym serem. Piec na złoty kolor w temp.
180 st. C.
Kapusta z grzybami
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, 3 dag grzybów suszonych, 1/2 szklanki oleju, 2 cebule, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Namoczyć grzyby i miękkie pokroić w plasterki. Kapustę kiszoną
pokroić drobno, włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, dodać grzyby, liść
laurowy, ziele, olej i gotować. Na kilku łyżkach oleju zeszklić cebulę
pokrojoną w drobna kostkę i dodać do kapusty. Gotować do miękkości.
Pierogi filipowskie
ciasto: 1/2 kg mąki, 1 1/4 kostki masła, 2 dag drożdży, 1 łyżeczka
cukru, szczypta soli, 3 żółtka, 1 szklanka śmietany kremówki. farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej, 3 jajka na twardo, 1 pęczek pietruszki, 10 dag
grzybów suszonych, 1/2 cebuli podsmażonej na maśle.
Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto, pozostawić na 1 godz. w lodówce i przygotować
zmielony farsz. Potem ciasto rozwałkować, układać farsz wzdłuż placka,
zwinąć w rulon, krajać skośne kawałki, zapiec na złoty kolor.
Mak na słodko
Składniki: 15 dag maku sparzonego i zmielonego, miód, skórka pomarańczowa, orzechy, rodzynki, zapach migdałowy
Sposób przygotowania:
Do zmielonego maku dodajemy wszystkie bakalie wedle uznania i miód do
smaku. Podajemy w miseczkach, dodając do potrawy wcześniej przygotowane
łamańce.
Łamańce
Składniki: 30 dag mąki, 12 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 jajka, 1
żółtko, 2-3 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier
waniliowy
Sposób przygotowania:
Ze wszystkich składników zarobić kruche ciasto, zostawić w lodówce na
pół godziny. Potem wałkować na placek ok. 1/3 cm grubości. Wykrawać
różne kształty, układać na wysmarowanej blasze i piec na złoty kolor w
180 st. C.
Piernik
Składniki: 1 kg mąki, 40 dag margaryny, 2 szklanki miodu, 2 szklanki śmietany, 2 szklanki cukru,
3 łyżeczki sody wymieszanej, przyprawa do piernika, 2 łyżki kakao,
8 jajek, bakalie
Sposób przygotowania:
Utrzeć cukier z margaryną, dodać żółtka i dalej ucierać na puszystą
masę. Dodawać stopniowo na przemian - mąkę, miód, śmietanę, a na końcu
ubitą pianę z białek. Piec 1 godz. w temp. 150 st. C. Całość przybrać
polewą kajmakową.
Pierniczki
Bardzo smaczne robi moja synowa z przepisu Tysi
http://www.tysiagotuje.pl/2018/12/pierniczki-byskawiczne.html
a tu jeszcze inne z leżakującego ciasta:
Składniki:
1 kg mąki, 35 dag cukru, 25 dag miodu, 15 dag margaryny, 5 dag
smalcu, 4 jajka, 1,5 dag amoniaku, 1/2 dag sody, 1/4 szklanki śmietany,
przyprawa do pierników.
Sposób przygotowania:
Gotujemy tłuszcz, cukier, miód, przyprawę do pierników. Dodajemy 10
dag upalonego cukru. Wystudzamy i dodajemy jajka ubite ze śmietaną, sodę
i amoniak rozpuszczony w gorącym mleku. Tę masę z mąką wyrabiamy na
ciasto. Odstawiamy. Po tygodniu wałkujemy, wycinamy pierniczki i
pieczemy ok. 15 min w 18 st. C.
/ wtrącę swoje trzy grosze i podam adres do strony z przepisem na pierniczki, które nie muszą ,chociaż i mogą leżakować ,a są miękkie jak ciasteczka kruche
o,tu są https://ciastkozercy.pl/pierniki-swiateczne/
Kompot z suszu
Składniki:
5 dag suszonych jabłek, 5 dag suszonych gruszek, 5 dag suszonych śliwek, 1 l wody, łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Zalewamy suszone owoce wodą i gotujemy. Słodzimy, następnie pozostawiamy do schłodzenia i rozlewamy do kompotierek.
Radosnych,pełnych miłości i pojednania Świąt Bożego Narodzenia.
Opracowałam wg art. zamieszczonego w internecie pod linkiem:
http://www.se.pl/wiadomosci/dziejesie/tania-wigilia-wedug-siostr-urszulanek_490657.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz