14 maja 2018

Kisiel domowy jagodowo-cytrynowy

Oto mój kisiel jagodowo czy truskawkowo lub po prostu owocowo -cytrynowy.
Bardzo smaczny.








 Gotując wodę na kisiel cytrynowy
  / ilość wody według przepisu na torebce z kisielem/
 dodaję do niej np.mrożone czy też świeże jagody lub inne pokrojone na mniejsze części owoce ,
/tak ze 2,4 łyżki/,
zagotowuję  razem
 i
 dolewam, rozmieszany w małej ilości zimnej wody,  kisiel cytrynowy.

A propos cukru to już jak tam kto uważa.
Są ,jak wiadomo, kisielki z cukrem i bez .
Można też zamiast kisielu z torebki dodać rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.



Co do proporcji mąki ,cukru i owoców mam
przepis z internetu:
owoce: np. 1/2 szklanki jagód i około 1 i 1/2 szklanki wiśni, wydrylowanych
3 szklanki zimnej wody
około 3 łyżeczek cukru - lub więcej do smaku
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (+ więcej do uzyskania odpowiedniej gęstości kisielu)



Do rondelka włożyć jagody i wiśnie bez pestek, zalać 2 i 1/2 szklanką wody, dodać cukier i zagotować. Gotować przez około 2 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w pozostałej 1/2 szklance zimnej wody i dodać do zagotowanych, wrzących owców. Zagotować i odstawić z ognia do wystudzenia.
Jeśli po zagotowaniu kisiel nie będzie gęsty należy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować.

Brak komentarzy: