24 października 2018

Zupa gulaszowa poniedziałkowa

Masz z niedzieli rosół i ugotowane z niego mięso ?
No to zrób taką gulaszową zupę poniedziałkową.

Ugotowałam  rosół na prędze wołowej. Jest miękka,a rosół ma w sobie tzw. kleistość, potrzebną naszym stawom. Taką ugotowaną pręgę można tez wykorzystać na gulasz.
Może i z drobiu też będzie dobra taka zupa ,jeszcze nie próbowałam.

Trzeba  dodać :

 czerwoną surowa paprykę ,
trochę masełka pod zasmażkę i ze dwie łyżki mąki ,a także przecier pomidorowy / biorę małą puszeczkę /, przyprawy i zieloną natkę pietruszki.

Wykonanie:

1. Mięso z rosołu kroję na kawałki.
    Można na większe i mniejsze,jak tam komu odpowiada.
2. Zagotowuję rosół z pokrojonym mięsem.
3. Dodaję przecier pomidorowy rozmieszany w szklance z małą ilością rosołu, zupełnie tak samo jak na pomidorową.
4. 2 średnie surowe czerwone papryki czyszczę z ziaren, kroję w kawałki czy szersze paski i   dodaję     do zupy.
    Gotuję razem ok. 7 minut /od zagotowania/ Papryka powinna być lekko twardawa .
5.Na patelni rozpuszczam trochę mniej niż ćwiartkę masła ,podgrzewam i wsypuję do niego ze 2 łyżki mąki.  /Oczywiście wszystko zależy od ilości zupy./
 Podrumieniam, aby powstała jasna zasmażka. Dodaję ją do zupy i całość zagotowuję.
6. Czas na przyprawy.
    Polecam np. przyprawę harissa



taką lub inną albo swoje przyprawy ostre- chilli, paprykę.....
no i zieloną natkę pietruszki.

Zupa jest smaczna,a z bagietką extra smakuje.


3 komentarze:

Maminek kulinarny pisze...

Widzę, że polubiłaś przyprawę harissa. My ją też bardzo lubimy. To nasza podstawa wśród przypraw. Pozdrawiamy.

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Tak naprawdę to od Was z bloga Maminek kulinarny dowiedziałam się o tej świetnej przyprawie. Polubiliśmy ją rodzinnie.Dziękujemy za wskazówkę,a ja za odwiedziny.Pozdrawiam.

Maminek kulinarny pisze...

Jest nam bardzo miło🤗pozdrawiamy serdecznie.