05 grudnia 2018

Piernik na śmietanie ze starego przepisu

 

Przepisy na pierniczki  zebrałam  tutaj

 

 

 

 ------------------------------

 

 Piernik u elizki:

Przepis stary i pewny. Wielokrotnie testowany.


Mam go od mojej teściowej z Buska.

Polecam,bo placek smaczny i niezawodny. Można przechowywać i mrozić.

Składniki
3 szklanki kwaśnej śmietany
1/2 kg cukru
3 płaskie łyżeczki sody
1 kg mąki
przyprawa do piernika
1 czubata łyżka kakao
słoik miodu sztucznego  ok 250 g
 /nie wiem czy teraz można kupić taki miód, ups! widzę taki z Pudliszek /
4 jajka
bakalie

Polewa:
1 kostka masła lub margaryny
250 g cukru
8 łyżeczek mleka
8 łyżeczek skrobi ziemniaczanej
łyżka kakao



Wykonanie:
Śmietanę, cukier i sodę zmieszać i odstawić w misce na 3 godziny.
Następnie dodać mąkę, kakao, miód sztuczny zmieszany z żółtkami. Po wymieszaniu dodać pianę z 4 białek i bakalie.

Włożyć ciasto w foremki keksowe (a stosuję jednorazówki z alufolii). Foremki wcześniej posmarować tłuszczem i nad zlewem posypać mąką. Nadmiar mąki wysypać do zlewu.
W foremce powinno być ciasta tak po 3/4 wysokości.
Piec w 180 stopniach 45-50 min. Ja stawiam na niższym poziomie.

Koniecznie sprawdzić patyczkiem ,przed wyjęciem z piekarnika, czy jest upieczone.Jeśli patyczek jest wilgotny, mokry, wtedy przykryć foremki alufolią z wierzchu i piec jeszcze z 10 minut. Ciasto jest ciężkie.

Polewa czekoladowa:
Rozpuścić margarynę, dodać resztę składników i wymieszać. Lekko przestudzić i polać po wystudzonym pierniku.
Można też rozpuścić w mikrofali czekoladę i użyć jej zamiast polewy. Jednak to już nie będzie ten sam piernik.

👵  👏  💓

Polecam też znakomity
piernik CYMES
 z przepisu z Kuchni żydowskiej
Katarzyny Pospieszyńskiej.




Przepis zamieściłam  tutaj https://uelizki.blogspot.com/search/label/piernik%20cymes

Brak komentarzy: