Jeszcze taki przepis
PIERNIKI ZARAZ MIĘKKIE
PO UPIECZENIU
od Obżarciuch
-------------------------------------------
Nowy przepis z 2022
/ muszę go wypróbować/
z bloga Ania gotuje
Pierniczki czekoladowe adres
Do wypróbowania
przepis na pierniczki z Boskiej Kuchni
od Filipian z Tarnowa
tu tekst
A niżej pierniczki od moich wnuczek i wnuczków:
Pierniczki 2021
a w tym roku były pierniczki od moich wnuków ,
a
przepis od Tysi
http://www.tysiagotuje.pl/2018/12/pierniczki-byskawiczne.html
Pierniczki 2016
W tym roku pierniczki przyszły pocztą od wnuczek.Same , z niewielką pomocą mamy , udekorowały
W towarzystwie z piernikiem cymes, który jest prawie tak dobry jak pierniczki. Niewiele ich zostało,bo mniam mniam .
Pierniczki 2015
Te upiekła moja córka Madzia. Dekorowała wspólnie z koleżanką.
Bardzo smaczne.
Przepis stąd:
Pierniczki Moje wypieki
Cytuję słowa autorki
Doroty Świątkowskiej:
......w smaku są genialne,
praca z nimi jest lekka, łatwa i przyjemna. I - radosną twórczość
dziecięcą, czyli lukrowanie - zostawiam im na okres przed wigilijny...
(co mi bardzo pasuje ;-).
Składniki na około 100 sztuk:
- 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
- 300 g miodu (z miodem sztucznym pierniczki zmiękną szybciej, niż z prawdziwym)
- 100 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 40 - 60 g przyprawy do piernika
- kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)
Miód i masło podgrzać w garnuszku, do
rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i
wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić
(będzie się lepiej wałkowało).
Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm
lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po
upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pierniczki z otworkiem do przewlekania - otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).
Pierniczki dekoracyjne - bezpośrednio
przed pieczeniem powierzchnię pierniczka należy posmarować roztrzepanym
jajkiem; przykleić cukrowe perełki, orzechy itp. wciskając je w ciasto.
Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 180ºC.
Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.
Pierniczki po upieczeniu są twarde,
później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym
pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka
miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie
zostawiając na później.
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Proszę zajrzeć na bloga Moje wypieki
/ adres powyżej/
Pierniczki 2014
Pierniki 2014 udały się.Zaraz po upieczeniu są miękkie,potem twardnieją.Trzeba je włożyć do torebki papierowej,zamknąć,a następnie do foliowej i szczelnie zawiązać. Z tydzień mogą tak leżeć....ubywa ich codziennie,jakimś dziwnym sposobem....nie wiem ,nie wiem...
Przepis stąd: https://www.mojeciasto.pl/przepisy/swiateczne-pierniki-pierniczki-11877.html#.VJ2-r_9-AA
Sprawdziłam ten adres w roku 2020 i strona zniknęła.....tak też bywa 😌
- 20 dag miodu
- 1 łyżki przyprawy korzennej
- 15 dag cukru pudru
- 50 dag mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
- jajko
- 10 dag Kasi
- cukrowe perełki
- 1Miód podgrzać z przyprawą korzenną, dodać cukier i rozpuścić.
- 2Następnie dodać do mąki przesianej z sodą i wbić jajko, wlać mleko i rozpuszczoną margarynę.
- 3Wyrobić jednolite ciasto, rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami.
- 4Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem piec około 10 minut w 200 stopni. Ostudzić i ozdobić :)
Pierniki 2013
Moja córka wyszukała w necie przepis na
pierniczki jak alpejskie.
Mnie przypominają smakiem dawne katarzynki.
Zrobiłam je i znikają jak kamfora.
Chyba moje koty niecnoty je podkradają.
Tym razem
gwiazdeczki schowane są
tak,że muszą doczekać do Wigilii.
Przepis:
Składniki:
-
1 kg mąki pszennej
-
8 żółtek
-
3 białka
-
1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
-
3 łyżki kakao
-
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
-
3 łyżeczki sody
-
4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
-
1 kostka masła/margaryny (250 g)
-
1 słoik miodu (400 g)
Dzień przed pieczeniem:
Kakao
wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami,
odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W
śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość
(powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier,
ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie
wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą.
Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w
ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:
Ciasto
podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze
są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką.
Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec
w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i
wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki
polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem
posmarować roztrzepanym białkiem.
To jest porcja bardzo duża. Chociaż ja przecież robiłam je dwa razy.
Na zdjęciach,które dodam są z połowy porcji według powyższego przepisu.
Ciasto jest naprawdę miękkie i klejące się do dłoni.Trzeba podsypywać dużo mąki ,bo przykleją się do stolnicy.Na początek podłożyłam alufolię ,bo moja kochana stolnica byłaby czekoladowa.
Pierniki można jeść od razu ,ale nabierają smaku i za tydzień będą cud miód.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz