27 lutego 2019

Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą u elizki seniorki






Farsz do pierogów z mięsa i kapusty.
/to  jest duża porcja, bo zamrażam na tackach i w razie potrzeby rozmrażam i podsmażam na oleju z masłem. 
O mrożeniu pierogów i farszu mam zapisane tutaj:  https://uelizki.blogspot.com/2018/06/podpowiedzi-od-seniorki-elizki.html/


Sama wykombinowałam i przetestowałam.
- 1 kg drobno pokrojonej i przelanej
 wodą kapusty kiszonej /nie lubimy gdy jest zbyt kwaśna/
- 6 górnych części udek z kurczaka z kostkami,
- ok. 50 dag karkówki
- 1 duża cebula,
- kawałek tłustego boczku lub słoniny /ok. 10,15 dag/aby farsz się kleił
- masło /1/4 kostki/  lub  olej do podsmażenia cebuli
- pieprz,sól, kminek mielony, przyprawa harisa ,ja kupuję z firmy Kotanyi czy jakoś tak,
lub inne ostrzejsze przyprawy typu chili, papryka ostra.

Jak to robię?

1.Kapustę zalewam wodą /do wysokości jej powierzchni/ gotuję 30 min,
odcedzam na sitku, odgniatam wodę.
2. Udka i karkówkę podsmażam krótko na oleju ,a następnie wrzucam do szybkowaru
   dolewam olej z patelni i pół szkl.wody. Solę. Po zagotowaniu duszę na najwolniejszym ogniu
   30 min. Potem oddzielam kostki i rozdrabniam mięso blenderem.
3. Boczek czy słoninę kroję na małe kawałeczki i też rozdrabniam blenderem.
4. Cebulę drobno pokrojoną podsmażam w dużym naczyniu  na maśle z olejem.
    Do cebuli dodaję wymieszane mięso z kapustą,podgrzewam dobrze wszystko razem.Mieszam,
    dodaję przyprawy i studzę.


Składniki na ciasto :

Do podanej wyżej  ilości farszu potrzeba podwoić
 / lub zrobić z 1i 1/2 /
 ilość składników.

 4 szklanki mąki, 2łyzeczki soli,1 łyżka oleju,
 1 jajko, 1i1/2 szklanki dobrze ciepłej wody.dolewanej stopniowo
,może być potrzeba mniej,zależy od mąki.


  Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam.
 Następnie dolewam stopniowo dobrze ciepłą wodę,wymieszam, dalej olej/masło, potem jajko i mieszam łyżką, aż mąka zabierze wodę i wszystkie składniki , a powstanie baza pierogowego ciasta. Wtedy zagniatam ręką:)
 Przekładam na stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od stolnicy i ręki. Idzie to bardzo szybko –kilka minut i gotowe.
Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na jakieś 10 minut, aby odpoczęło.

  Dzielę je na mniejsze części –jedną z nich
cienko rozwałkowuję, a te, których nie wałkuję,
 ponownie wkładam do miski  pod przykrycie,
gdzie czekają na swoją kolej.
 Ciasto powinno być  cienko rozwałkowane.

Da się rozwałkować bardzo ładnie
 i wcale się nie rwie, ani nie lepi ,
jest podatne i elastyczne.

Zawijam jak moje pierogi  wigilijne 

https://uelizki.blogspot.com/2014/08/pierogi-z-przepisu-eli-blog-dieta-moja.html

Po ugotowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2  łyżki oleju, łyżką cedzakową,wyjmuję gorące pierogi
 na stolnicę,aby z 5,8 min. obeschły.Potem odwracam je na drugi
 boczek,jeszcze podsychają i następnie wkładam do miski do przechowywania
lub zamrażam pojedynczymi warstwami
 w torebkach, na plastikowych deskach,a po zamrożeniu zsypuję z desek
by wygodnie i bezpiecznie przechowywać w pojemnikach lub woreczkach.


A tu niżej jest pierogarnia czyli  adres do strony gdzie zamieszczono
baaardzo dużo przepisów na przeróżne  pierogi :  https://www.kwestiasmaku.com/przepisy/pierogi

2 komentarze:

Maminek kulinarny pisze...

Narobiłaś nam smaku na pierogi. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.Pozdrawiamy

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Myślę,że Wam posmakują. Ja też chętnie korzystam z przepisów Waszej kuchni. Wszystkiego smacznego.