- W ogródku seniorki elizki
- Święta w domu Boże Narodzenie
- Święta w domu Wielkanoc
- Kocham koty
- Muzyka elizki seniorki
- Rośliny doniczkowe u seniorki elizki
- Bez poezji ani rusz
- Bez poezji ani rusz cd.
- Kartki z kalendarzy dla ogrodnika amatora
- Jadłospisy część 1.
- Jadłospisy część 2
- Ruch dla zdrowia dla seniorów,osób leżących i leniwych
- COŚ FAJNEGO dla domu i dla siebie
- Porady, wycinki z gazet , czyli zanim wyrzucę na makulaturę
- Ulubione rośliny elizki seniorki
- Storczyki elizki seniorki
- Czasem tłumaczę słowa wybranych piosenek.....
- Ważne dla ducha i serca...bo wierzę w....
- Radio dla seniorów
- Przechowalnia ciekawych przepisów z sieci / i nie tylko/ , u elizki seniorki
- Ciekawe książki i audiobooki elizki seniorki
- Słowa ,słowa...słowa .. /cytat z Hamleta/
- Jak to tak ?
- Opis obrazu czyli jak patrzeć by zrozumieć
- Jak to było z pęcherzykiem żółciowym seniorki elizki
- Podziwiam i moje serce się raduje, gdy oglądam / strona w budowie/
27 lutego 2019
Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą u elizki seniorki
Farsz do pierogów z mięsa i kapusty.
/to jest duża porcja, bo zamrażam na tackach i w razie potrzeby rozmrażam i podsmażam na oleju z masłem.
O mrożeniu pierogów i farszu mam zapisane tutaj: https://uelizki.blogspot.com/2018/06/podpowiedzi-od-seniorki-elizki.html/
Sama wykombinowałam i przetestowałam.
- 1 kg drobno pokrojonej i przelanej
wodą kapusty kiszonej /nie lubimy gdy jest zbyt kwaśna/
- 6 górnych części udek z kurczaka z kostkami,
- ok. 50 dag karkówki
- 1 duża cebula,
- kawałek tłustego boczku lub słoniny /ok. 10,15 dag/aby farsz się kleił
- masło /1/4 kostki/ lub olej do podsmażenia cebuli
- pieprz,sól, kminek mielony, przyprawa harisa ,ja kupuję z firmy Kotanyi czy jakoś tak,
lub inne ostrzejsze przyprawy typu chili, papryka ostra.
Jak to robię?
1.Kapustę zalewam wodą /do wysokości jej powierzchni/ gotuję 30 min,
odcedzam na sitku, odgniatam wodę.
2. Udka i karkówkę podsmażam krótko na oleju ,a następnie wrzucam do szybkowaru
dolewam olej z patelni i pół szkl.wody. Solę. Po zagotowaniu duszę na najwolniejszym ogniu
30 min. Potem oddzielam kostki i rozdrabniam mięso blenderem.
3. Boczek czy słoninę kroję na małe kawałeczki i też rozdrabniam blenderem.
4. Cebulę drobno pokrojoną podsmażam w dużym naczyniu na maśle z olejem.
Do cebuli dodaję wymieszane mięso z kapustą,podgrzewam dobrze wszystko razem.Mieszam,
dodaję przyprawy i studzę.
Składniki na ciasto :
Do podanej wyżej ilości farszu potrzeba podwoić
/ lub zrobić z 1i 1/2 /
ilość składników.
4 szklanki mąki, 2łyzeczki soli,1 łyżka oleju,
1 jajko, 1i1/2 szklanki dobrze ciepłej wody.dolewanej stopniowo
,może być potrzeba mniej,zależy od mąki.
Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam.
Następnie dolewam stopniowo dobrze ciepłą wodę,wymieszam, dalej olej/masło, potem jajko i mieszam łyżką, aż mąka zabierze wodę i wszystkie składniki , a powstanie baza pierogowego ciasta. Wtedy zagniatam ręką:)
Przekładam na stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodzić od stolnicy i ręki. Idzie to bardzo szybko –kilka minut i gotowe.
Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na jakieś 10 minut, aby odpoczęło.
Dzielę je na mniejsze części –jedną z nich
cienko rozwałkowuję, a te, których nie wałkuję,
ponownie wkładam do miski pod przykrycie,
gdzie czekają na swoją kolej.
Ciasto powinno być cienko rozwałkowane.
Da się rozwałkować bardzo ładnie
i wcale się nie rwie, ani nie lepi ,
jest podatne i elastyczne.
Zawijam jak moje pierogi wigilijne
https://uelizki.blogspot.com/2014/08/pierogi-z-przepisu-eli-blog-dieta-moja.html
Po ugotowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżki oleju, łyżką cedzakową,wyjmuję gorące pierogi
na stolnicę,aby z 5,8 min. obeschły.Potem odwracam je na drugi
boczek,jeszcze podsychają i następnie wkładam do miski do przechowywania
lub zamrażam pojedynczymi warstwami
w torebkach, na plastikowych deskach,a po zamrożeniu zsypuję z desek
by wygodnie i bezpiecznie przechowywać w pojemnikach lub woreczkach.
A tu niżej jest pierogarnia czyli adres do strony gdzie zamieszczono
baaardzo dużo przepisów na przeróżne pierogi : https://www.kwestiasmaku.com/przepisy/pierogi
Zapraszam serdecznie do pisania komentarzy pod postami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Narobiłaś nam smaku na pierogi. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńMyślę,że Wam posmakują. Ja też chętnie korzystam z przepisów Waszej kuchni. Wszystkiego smacznego.
Usuń