Lubimy z dziadkiem takie danie.
Wcale nietrudne do przygotowania.
Mięsko z udek bez kości mogę kupić w ulubionym sklepie, a jak nie ma to trzeba kości samemu bardzo łatwo wykroić.
Na przykład tak :
/absolutnie tu nie reklamuję Lidla,
nawet takiego sklepu u nas nie ma,
ale sposób jest fajnie pokazany/ :
Kupuję ze cztery kawałki,
a można więcej,bo po podgrzaniu też dobre. .
Gotowe mięsko na mój kebab kroję w szersze paski , posypuję przyprawą do kebaba lub moją ulubioną Harrisa, solę, skrapiam olejem i w przykrytej misce odstawiam na godzinkę do lodówki .
Potem smażę na dobrze rozgrzanej suchej patelni
aż do zrumienienia. Nie odwracam mięsa ,dopóki się nie zarumieni jak na grillu.No i tyle co do mięska niby kebaba.
Chicken kebab jest inny, ale i taki pewnie bym zrobiła ...hi,hi
Kaszę jaglaną uwielbiam
z przepisu Agnieszki Maciąg.
Patrz tu:
http://agnieszkamaciag.pl/ukochana-kasza-jaglana/
Najpierw proszę zajrzeć pod podany wyżej adres,
bo bardzo ciekawy tekst,a ja podam w skrócie przepisany z bloga pani Agnieszki sposób:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
/ bez woreczka jak pisze pani Agnieszka, a dlaczego proszę koniecznie przeczytać/
- 3 szklanki wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła klarowanego
- szczypta soli.
Sposób gotowania: uprażyć krótko kaszę na dnie suchego garnka/ ja biorę taki z grubym dnem/ do czasu gdy poczuje się zapach kaszy. Dodać masło i sól ,wymieszać,a potem bardzo ostrożnie / silnie gorąco paruje / dolać wrzącą wodę.
Przykryć i na minimalnym ogniu /bo może się zmienić w krem/ podgrzewać 25- 30 minut bez podglądania.
Ja mam pokrywki szklane i patrzę przez szkło co się dzieje.
Moja extra kasza z worka na targu potrzebuje 20 kilka minut.
Teraz fasolka szparagowa.
Mój ulubiony przepis mam stąd :
https://www.ilegotowac.pl/
Pod hasłem warzywa jest najlepiej ugotowana fasolka https://www.ilegotowac.pl/vegetables-green-beans
W skrócie :
PRZED GOTOWANIEM:
fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien,
odcinamy końce, płuczemy pod zimną wodą.
GOTUJEMY:
Fasolkę szparagową wrzucamy do gotującej się wody . Świeżą młodą gotujemy przez ok. 5–10 minut (młoda ugotuje się szybciej, po 7 min trzeba spróbować, starsza będzie potrzebowała więcej czasu). Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Zaraz po nastawieniu solimy (ok. 2 łyżeczki na 1 litr wody). Warto również lekko posłodzić (ok. 1 łyżeczka na 1 litr wody). Gotujemy bez przykrycia. Aby sprawdzić, czy fasolka szparagowa jest już ugotowana, można wbić widelec lub nóż. Jeżeli wchodzi miękko, jest gotowa.
PO UGOTOWANIU:
Po ugotowaniu fasolkę odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
To płukanie /mój dopisek/ jest bardzo ważne,bo dzięki niemu fasolka jest chrupiąca, a nie rozgotowana blee!
Na dwie osoby gotuję 30 dag fasolki, ale można i więcej, bo podgrzana na patelni
czy w mikrofali / oj nie bój się ,nie bój tej machiny 💀/.
Na 2 łyżkach masła, lekko rozgrzanego na małej patelni, podrumieniam z łyżkę bułki tartej i daję ją na fasolkę. Można już na talerzach. To ilość bułki na dwa talerze
Trochę było zamieszania w kuchni,ale co tam!
Na jednym z palników podgrzewam przez 5 dni
powidła śliwkowe.
No to niech sobie tam jeszcze stoją.
No, to teraz danie na talerze
i do stołu ludziska, hej.
Można też zamiast fasolki szparagowej przygotować tarte buraczki.
Kupuję gotowe, tarte gotowane buraczki i doprawiam.
/Gdy mam czas to gotuję buraczki, trę itd.../
W woreczku jest ich 400 lub 500gram.
Na głębszej patelni lub w rondlu o grubym dnie
rozgrzewam ze 3 łyżki masła, dodaję czubatą łyżkę mąki, mieszam, podgrzewam do lekkiego zrumienienia, do tego dodaję buraczki i utarte na dużych okach kwaśne jabłko .
Mieszam, trochę soli i cukru , jeszcze podgrzewam
i koniec roboty.
Można sobie zrobić w słoikach buraczki np.takie dobre https://www.swojskiejedzonko.com/2017/08/buraczki-tradycyjne-do-soikow.html
Spodobał mi się także nieco podobny kebab zwany tu gyros ,
chociaż inna nazwa i mięso ze schabu
przepis z bloga Lekcje w kuchni
https://www.lekcjewkuchni.pl/2019/10/gyros-ze-schabu-pork-gyros.html
😙 😘
Zabiorę się też za taki kebab z domowymi tortillami : https://dietamojapasja.blogspot.com/2019/05/domowy-kebab-czyli-wiem-co-dobre.html
😙 😚 💞
Mniam, przepyszny obiadek!☺
OdpowiedzUsuńNaprawdę Natalio. Też spróbuj.
Usuń