2023
Zrobiłam na zimę
sok z aronii, a raczej
mocny kompot z całymi owocami w słoikach
z przepisu stąd:
https://zdrowekolorowe.pl/sok-kompot-dzem-i-nalewka-z-aronii-przepisy/
no i jest bardzo smaczny i pachnący.
Te owoce w słoiku można zalewać gorącą wodą nawet do 3 razy, jak np. zieloną dobrą herbatę.
Jest w tym artykule i przepis na dżem i nalewkę aroniową .
2021
Sok z aronii
z liśćmi malin i wiśni
z naszego ogródka
Wykorzystałam dwa przepisy z internetu adres
i własne doświadczenie
Polecam także przepis na sok z aronii z bloga Ania gotuje
https://aniagotuje.pl/przepis/syrop-z-aronii
Sumując moje wybory:
na 4,5 kg
wcześniej przemrożonej w zamrażalniku
/ aby pozbyła się goryczki/
aronii:
potrzeba:
- 6 litrów wody,
-5 łyżeczek kwasu cytrynowego i sok z jednej dużej soczystej cytryny,
- 4 kg cukru
- i liści - nazbierałam pełną 3 litrową miskę .
Sposób przygotowania:
Owoce / bez rozmrażania/ i liście zalałam wodą w dużym garnku.
Po zagotowaniu podgrzewałam na małym ogniu ok 40 min,
potem pod przykrywką odstawiłam na noc.
Na drugi dzień ponownie zagotowałam, znowu podgrzewanie pół godziny i lekkie wystudzenie, by można było odcedzić powstały sok.
Wyjmowałam liście i owoce dużą łyżką cedzakową, a potem jeszcze przecedziłam czysty sok przez kilka razy złożoną gazę ułożoną na sitku perlonowym.
Owoców nie wyciskam, by uniknąć kolejnego filtrowania.
Do soku dodaję cukier, kwasek,sok z cytryny i kilkanaście goździków.
Po wymieszaniu cukru podgrzewam do zagotowania i nalewam gorący sok do słoików.
Potem zakręcam je wygotowanymi wieczkami , lekko się przestudzają,
i wstawiam słoiki do zimnego piekarnika na blachę, dolny poziom.
Nastawiam 130 stopni góra/dół.
Po osiągnięciu tej temperatury ustawiam zegar na 30 min.
Po tym czasie wyłączam piekarnik i pozostawiam słoiki do wystudzenia.
Można też pasteryzować w dużym garnku z wodą,czyli tradycyjnie.
20 minut podgrzewać garnek z wodą i słoikami z sokiem, pod przykryciem,
/ od zagotowania wody między słoikami./
Tu niżej na zdjęciu podgrzewa się
sok z 4,5 kg aronii, liści malin i wiśni :
Sok jest smaczny, do rozcieńczania wodą, bez gorzkawego posmaku surowej aronii, ma piękny kolor .
PS. Sok stoi już drugi miesiąc.
Otwieram i próbuję....jest baaardzo smakowity.
Nie czuć goryczki z aronii ,a lekko przebija smak goździków. Trzeba rozcieńczyć wodą, bo jest mocny.
Jest grudzień 2021.
Sok jest wspaniały
Zachował w słoikach kolor i smak.Drzewka aroniowe w naszym ogrodzie coraz wyższe.No i o to chodzi.
Rok 2023
Sok z aronii zamrożonej.
W tym roku jesienią zamroziłam ok. 4 kg aronii.
Dziś jest 17 kwietnia 2024.
Otwieram woreczki z owocami, wsypuję jagody aronii do garnka zimną wodą, zagotowuję, przykrywam garnek pokrywką i odstawiam na kilka godzin. Lubię po zagotowaniu dodać ziarenko kardamonu.
Następnie odcedzam sok od owoców, słodzę ile mi odpowiada i mam świeży sok do napojów. Gdy zrobię więcej, trzymam go w butelce,w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz