Moje zapiekanki są bez sosu beszamelowego. Składniki układam w naczynia do zapiekania.Są one lekko posmarowane masłem.
Ziemniaki / 5,6 sztuk/ obieram, kroję w plastry, a następnie wkładam je na 10 minut ,od ponownego zagotowania, do wrzącej,posolonej wody.
Potem odcedzam na sicie i krótko, szybko,przelewam zimną wodą,aby przerwać gotowanie.
Inne warzywa - np. tym razem
cukinię, paprykę czerw. i żółtą, cebulę, ze 3 ząbki czosnku rozdrabniam.
Rozgrzewam trochę oleju czy masła klarowanego, podsmażam kawałeczki boczku i na tym szkle cebulę.
Do naczyń ,z rozsmarowanym po spodzie i bokach masłem, układam warstwami: ziemniaki, zimnego wczorajszego kotleta/ tu może być inne mięso czy szynka lub bez mięsa/, pokrojonego w plastry lub rozdrobnionego, na to kawałki żółtego sera w plastrach, by sklejały warstwy. Na ser warzywa,letnią cebulkę, znowu plasterki ziemniaków, posypuję przyprawą np. zioła prowansalskie. .
Dalej drugi plaster sera żółtego i zalewam śmietaną / ok. 200 ml/
wymieszaną z dwoma jajkami.
Teraz najprościej - wstawiam do mikrofali.
Program JetMenuCrisp idealnie robi zapiekanki. Wstawiam naczynie z zapiekanką , klikam np.cztery razy /jak na frytki/ przyciskiem JetMenuCrisp , czekam chwilę aż pojawi się żądanie wpisania wagi - kręcę pokrętłem np. 450 i mam za chwilę wyświetlony czas- np. 14min. Start i znowu czekam do dzwonka na odwrócenie potrawy / co tu nie jest mi potrzebne/ więc tylko otwieram i na nowo zamykam drzwi i znowu start.
Można też zapiec
tak przygotowane zapiekanki przez ok. 30 minut
w nagrzanym do 160- 180 stopni piekarniku,
chyba najlepiej z termoobiegiem.
To zapiekanie w piekarniku trzeba samemu przetestować
- zaglądać i obserwować czy wierzch się zarumienił.
Taką zrobiłam w piekarniku :
Przepis adres
Zrobiłam i smakowała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz