Ciasto na pierogi i uszka wigilijne
2023
przepis na ciasto pierogowe, niezależne od farszu,
propozycja Eli z bloga Dieta moja Pasja:
cytuję jedynie składniki, a po sposób wykonania proszę kliknąć powyżej w link adresowy bloga Eli
mąka do podsypywania"
Ciasto na pierogi z przepisu Grażynki z Buska:
3 szklanki mąki, 1 szklanka wrzącej wody,a do niej łyżka masła i sól.
Ciasto jest cienkie,elastyczne, podatne.
Uwaga na wrzątek- dolewać do mąki po trochu i na początku mieszać łyżką, ja używam drewnianej.
Ciasto na pierogi
z Boskiej Kuchni tu tekst przepisu
2021
udało się ciasto adres od Ania gotuje
trochę trzeba popracować,ale ciasto jest niezawodne, nie klei się do stolnicy, nie rozrywa, dobrze się sklejają brzegi, jest smaczne,tradycja - serio.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej np. typ 500
- pół łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju - 50 ml
- szklanka gorącej wody - 250 ml
Wykonanie pod podanym wyżej adresem.
---------------------------------------
2020
Bardzo dobre ciasto bez jajek ale z masłem:
3 szklanki mąki, 1 szklanka wrzątku z 2 łyżkami masła,
sól.
Wymieszać najpierw łyżką, potem z 7 min wyrabiać, odłożyć do przykrytej talerzem miski na pół godziny i wałkować.
Kolejny przepis w sumie podobny do poprzednich ale z jajkiem:
mało pracy, a efekt świetny.
To przepis z sieci, ale adres gdzieś mi się zapodział.
Po wyrobieniu ciasta,/mnie było potrzeba 3 porcje/ podzieliłam je na 3 kawałki, trzymałam w foliowej torebce,aby nie wysychało, wyjmowałam to, które wałkowałam. Naprawdę fajna robota.Kółka wycinałam foremką, używając strony do wycinania,bo jest większa od szklanki,a zlepiałam palcami.
To ciasto będzie najczęściej robione w mojej kuchni.
Nie spodoba się zwolenniczkom ciasta bez jajek.
👵😇
Pani Dorotka uczy przeróżnych sposobów klejenia pierogów z ciasta też robionego malakserem.
Trzeba zobaczyć ten super film poniżej.
No to może tak jak Tomek Lach :
W 2018 i 2019
udało mi się ciasto z takiego przepisu:
ciasto:
4 szklanki mąki, 2łyzeczki soli,1 łyżka oleju, 1 jajko,1 1/2 - 2 szklanki
dobrze ciepłej wody.Wodę dodawałam stopniowo. Może się okazać,ze wody potrzeba mniej,bo to zależy od mąki.
Najpierw składniki
mieszałam łyżką ,mąka i sól, potem olej, jajko i po trochu woda,
a gdy się połączyły , zagniotłam i wyrobiłam ciasto.Poleżało pod ściereczka ze 20 min.
Zrobiłam z 6 szklanek mąki i odpowiednio zwiększyłam ilość pozostałych składników.
To moje ciasto ulubione do wigilijnych pierogów.
Kupiłam mąkę od pana, który sprzedaje ją
z worków na targu. To mąka z młyna.
Jak pachnie, jaka plastyczna, nie do porównania ze sklepowymi.
W tym roku 2019 lepiłam pierogi z kwadratów 7x7 i 8x8 cm,
krojąc ciasto po długiej linijce /naprawdę mierzyłam/.
Najpierw "rysowałam", czyli cięłam nożem pasy pionowe,potem pionowe i szło jak po maśle.
Dziadek śmiał się z tego mierzenia ,ale mówił, że lepi mu się dobrze i strat ciasta mało.
👧 💋
Ten kolejny, poniżej zapisany, przepis sprawdziłam
/ prawie podobny do wyżej podanego/
i też polecam z całą odpowiedzialnością.
stąd: http://gotuj.skutecznie.tv/2012/12/uszka-lub-uszy-z-kapusta-i-grzybami/
Cytuję:
" /proporcje na ok. 60 sporych uszek (z kwadratu o boku ok. 5 cm))/
ciasto:
- 3 szklanki (o poj. 250 ml) mąki (ja: najczęściej poznańska lub dowolna pszenna typ 500)
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka (o poj. 250 ml) bardzo ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego lub miękkiego (bądź roztopionego) masła
Do miski dodaję mąkę, sól i dokładnie mieszam. Następnie dolewam
ciepłą wodę oraz olej/masło i mieszam łyżką, aż mąka zabierze wodę i
powstanie baza pierogowego ciasta. Wtedy zagniatam ręką:) Przekładam na
stolnicę i dokładnie wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i
będzie odchodzić od stolnicy i ręki. Idzie to bardzo szybko –kilka minut
i gotowe.
Ciasto formuję w kulę i zostawiam pod przykryciem na jakieś 10 minut, aby odpoczęło.
Dzielę je na mniejsze części –jedną z nich cienko rozwałkowuję, a
tę/te, których nie wałkuję, ponownie wstawiam pod przykrycie, gdzie
czekają na swoją kolej. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane,
im cieniej, tym lepiej. Da się rozwałkować bardzo ładnie i wcale się nie
rwie, ani nie lepi –jest podatne i elastyczne."
Niezwykle oryginalny ,nawet w samym zapisie,
i podobno najlepszy przepis na ciasto pierogowe jest na blogu Marzyni Mamci
Moja kuchnia pachnąca barszczem :" ciasto na pierogi Marzyni
/ cytuję ledwie fragment,a po całość trzeba kliknąć pod niżej podany adres./
CIASTO:
1,5 kilo mąki pszennej ,
2 jajka,
ze 2 łyżki oleju,
gorąca woda ile zabierze.
my nie solimy ciasta, tylko wodę, tak ze 2 kopiate łyżki soli na 4 litry wody.
robimy ciasto.
Zawsze zarabiam je w dużej misce. Odpada drapanie stolnicy, jajo nie wycieka na boki, woda nie podlewa nam podołka – po prostu tak jest najwygodniej. Ja zarabiam gorącą wodą - nie jest to wrzątek, żeby mi nie wyszło ptysiowe, ale palca nie da się trzymać :-D
Ponieważ ciasto na początku parzy, to mieszam drewnianą łyżką (nie trzeba tak dokładnie, mniej więcej rozbijam te grudy) i odstawiam do ostygnięcia........."
http://mamamarzynia.blogspot.com/2009/11/pierogi-ruskie.html
A może....
ciasto pierogowe takie:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-na-pierogi
Pani Dorotka uczy przeróżnych sposobów klejenia pierogów
👪 😳 albo tu:
Pani Lucyna też robi mistrzowskie ciasto :
/ czytam w komentarzach do tego filmu, aby dawać tylko żółtko, bo białko utwardza ciasto, a zamiast oleju rozpuszczone masło.....no i znowu dylemat.Jednak sam proces wyrabiania ciasta u Lucyny jest extra.
Farsz do pierogów lub uszek,
a i sam jako kapusta z grzybami na Wigilię
/proporcje na 700 g kapusty/
- 1 pełny kubek (o poj. pół litra) suszonych grzybów tj. ok. 60 g
- woda:
– do namoczenia grzybów (ok. 1 w/w kubek)
– do podlania kapusty w czasie duszenia (dodaję stopniowo) - 700 g kiszonej kapusty
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- przyprawy – sól pod koniec gotowania wg smaku, pół łyżeczki cukru, ćwierć łyżeczki pieprzu.
Kapustę kiszoną odciskam z nadmiaru wody i z grubsza siekam. Jeśli jest zbyt kwaśna, to najpierw płuczę ją w zimnej wodzie i dopiero potem odciskam i siekam.
Kapustę przekładam do garnka, zalewam wodą, w której moczyły się grzyby, dodaję liście laurowe i gotuję na małym ogniu, bez przykrycia ok 30 min, aż woda nieco odparuje;)
W tym czasie obieram cebulę i kroję ją w kostkę.
Rozgrzewam patelnię bez tłuszczu i na mocno rozgrzaną, dodaję pokrojoną cebulę. Kiedy zacznie aromatycznie pachnieć, dodaję masło, mieszam i smażę chwilę, do czasu, gdy cebula się zeszkli.
Wtedy dodaję ją do gorącej już kapusty, dodaję także wymoczone ,pokrojone grzyby i dokładnie mieszam. Doprawiam solą, pieprzem oraz odrobiną cukru, raz jeszcze mieszam i duszę pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Czas ten zależy od tego jaką mam kapustę, ale gdy jest drobno poszatkowana, to na podane proporcje składników wystarcza mi ok. 30 minut. Podaję ten czas dla orientacji, bo duszę jednak tak długo, aż kapusta osiągnie pożądaną miękkość;)
Podczas duszenia wielokrotnie zaglądam do niej i mieszam, w razie potrzeby podlewając wodą. Wodę dodaję stopniowo, w małych ilościach tak, by zawsze była na dnie, ale by kapusta w niej nie pływała;)
Kiedy jest gotowa, wyłączam grzanie i doprawiam finalnie do smaku –solą oraz pieprzem, a jeśli trzeba, to jeszcze odrobiną cukru.
Zostawiam do ostygnięcia i wystudzoną wstawiam do lodówki –najlepsza następnego dnia i później;)
Wskazówki:
- Można ją przygotować kilka dni wcześniej przed podaniem i przechowywać w lodówce.
- Ja zawsze gotuję jej więcej, bo podaję ją jako jedno z głównych dań wigilijnych, ale także wykorzystuję do farszu na pierogi czy uszka, które serwuję wraz z barszczem.
Przepis na farsz z samych grzybów :
https://skutecznie.tv/2014/12/szybki-farsz-grzybowy-do-uszek-pierogow-pasztecikow/
Sposób na mrożenie uszek " od dwóch lat zrobione pierożki, uszka gotuję w wodzie słonej z olejem, studzę, polewam olejem i zamrażam...w dzień wigilii rozmrażam i tuz przed wigilią na minutę, dwie... wrzucam do wrzącej wody....taka procedura mi sie lepiej sprawdza, pierożki sa całe...powodzenia" /od koleżanki Malwiny z klubu Senior Cafe/
Dziękuję pani Magdzie z bloga SKUTECZNIE Tv.
Niedawno sprawdziłam też przepis na ciasto pierogowe Wachowicz
a mianowicie - na 40 dag mąki wlać szklankę wrzącej wody, wymieszać łyżką,aby się nie poparzyć, ciasto się zaparzy i rozklei.
Następnie dodać 1 jajko, wyrobić ciasto i włożyć je do woreczka foliowego na ok. pół godziny. Potem wałkować, podsypując mąką. Jest świetne.
adres http://durszlak.pl/przepis/ciasto-na-pierogi-ewy-wachowicz?c=tag&t=ewa-wachowicz-ciasta
Jeszcze bardzo podobne do Wachowicz i równie doskonałe
ciasto pierogowe z bloga rosyjskiego :
1 jajko , sól, 3 szklanki mąki, 1 łyżka oleju, 1 szklanka wrzącej wody.
Ubić jajko z solą, potem dodawać po trochu mąkę i olej. Mieszać. Dolać wrzącą wodę , wymieszać łyżką, aby się nie poparzyć, a potem lekko wyrobić.
Jeszcze jeden przepis
Składniki na ciasto na pierogi :
http://www.mniammniam.com/Ciasto_na_pierogi_-6282p.html
500 g mąki
230g - 250g wody (szklanka)
5 łyżek oleju
1 jajko
szczypta soli
Cytuję:
" Zagotować wodę w czajniku, wsypać mąkę do miski. Następnie wrzątkiem
zalać mąkę i rozmieszać to łyżką. Odczekać chwilę żeby przestygło i
dodać jajko i olej. (nie musi być to zimne ale dobrze by było żeby się
białko nie ścięło). Zagnieść do momentu aż ciasto będzie jednolite.
Książki mówią ze teraz trzeba poczekać pół godziny ale mi się nigdy nie
chce więc odrywam kawałek ciasta i wałkuję a resztę owijam folią
spożywczą żeby nie schła. I lepię pyszne pierożki. Teraz trzeba gotować 5
minut od wypłynięcia na małym ogniu. Wyjąć jednego pieroga i spróbować
czy już dobry :)
To ciasto się świetnie skleja, nie rozchodzi przy gotowaniu, można je bardzo cieniutko wałkować i
jest OK. Bardzo polecam"
A może i ten przepis się przyda :
Pierogi domowe , też dobre / z kapustą i grzybami : http://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/451-pierogi-z-kapusta-i-grzybami
Zapiszę tu sobie także przepis na krokiety z kapustą i grzybami
od Karola :
SKŁADNIKI FARSZ:
– 600 g kapusty kiszonej
– 1 cebula
– 20 g suszonych grzybów
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 6 ziarenek pieprzu
– sól do smaku
– pieprz do smaku
SKŁADNIKI NALEŚNIKI:
– 250 g mąki
– 2 jajka
– 400 ml mleka
– 100 ml wody
– 3 łyżki oleju
– szczypta soli
DODATKOWO:
– bułka tarta
– 2-3 jajka
________________________________________________________
Pierogi z owocami.
To są pierogi bardzo smaczne,a ciasto genialne.
Dziękuję bardzo Eli Dz. z bloga Dieta moja pasja,autorce przepisu.
Jak wykonać?
Oto adres https://gotujmy.pl/pierogi-z-jagodami-polane-chrupiaca-okrasa,przepisy-jagody-przepis,218775.html
- Ciasto: 2 szklanki mąki
- jajko
- łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- jajko
- 0,5 szklanki gorącej wody
- Nadzienie: litr l jagód
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki kisielu np malinowego
- oraz: 2 łyżki masła
- 3 łyżki płatków kukurydzianych
A na zdjęciach poniżej moja praca 👩 😊 :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz