09 lutego 2015

Żeberka w kapuście kwaszonej zupełnie jak świetny bigos, dla Ciebie i dla gości


Tu dygresyjka
 Dlaczego stoi na drukarce? No,przynoszę sobie przegryzkę. Moja stareńka drukareczka tyle już przeżyła...ho,ho..wylanie tuszu do środka, na przykład...a i inne przygody ma na koncie,
a służy  wciąż dobrze.Druga maszyna super,ale tusz do niej drogachny.

 

Do roboty,do roboty....
 

-żeberka wieprzowe,nietłuste /ok.1,5 kg 
/tnę na mniejsze kawałki.

-w misce posypuję je 

 przyprawami sól,pieprz,papryka,co tam pasuje według smaku.

- lekko posypuję mąką i 

 przypiekam na suchej,
 rozgrzanej patelni na rumiano.

Jeśli nie mają "na sobie " tłuszczu,dodaję nieco oleju,a niekiedy smalcu.

/Można  też włożyć chude żeberka i bez  wcześniejszego przypiekania./
-
Zdejmuję rumiane mięsko z patelni,a na niej 

obsmażam ze 2 większe cebule.

Teraz potrzebuję 

1,5 - 2 kg kapusty kwaszonej,niezbyt kwaśnej,
mocno odciśniętej lub przelanej zimną wodą.

- Kroję ją  na desce na krótsze kawałki czy nitki.

- Na dno tzw.gęsiarki lub woka, czy ultra plus z tupperware ,

który można wstawiać do piekarnika,
ewentualnie naczynia żaroodpornego 

wkładam połowę kapusty.

Na nią układam podpieczone żeberka,

następnie cebulę,posypuję przyprawami i  dorzucam resztę kapusty.

 Dodaję nieco wody.

Przykrywam naczynie i wstawiam

 do nagrzanego do 180 stopni

 piekarnika

 na 2 godziny.

Po 1,5 godz sprawdzam, 

bo może się okazać,że kapusta jest ugotowana,
 

a to także znak,że i mięso miękkie.

Dolewam, rozcieńczony wodą,

  przecier pomidorowy/małą puszkę/ i jeszcze trochę trzymam w gorącym piekarniku.

Najlepsze takie żeberka są odgrzewane na drugi dzień.
To danie w rodzaju bigosu pieczonego.

Rozgrzewa i smakuje.
Mocna herbata z syropem z pigwowca bardzo pasuje. Dziurawiec nie zaszkodzi,jakby co.

 

 

 

 Taki bigos czy żeberka w kapuście

 doskonale same się upieką w piekarniku 

 / według powyższego przepisu/

 w fajnym naczyniu tupperware zwanym Ultra plus.

Kiedyś, bardzo dawno,  go kupiłam za ciężkie wtedy pieniądze , ale służy wspaniale.

Tym razem włożyłam do niego kilogram kapusty 

i tyleż żeberek wieprzowych z kostkami.

Pokroiłam też w plasterki cienką kiełbasę i podpieczoną wcześniej   na patelni

 położyłam na żeberka. Kolejność jak wyżej w przepisie.

Dodałam jeszcze plasterki suszonych prawdziwków na warstwę cebuli / j/w/

 a na sam wierzch plastry 2 dużych  świeżych pomidorów.  Po 1,5 godzinie  

bigos był bardzo dobry. 



 

-----------------------------------

 


Gdyby nie chciało Ci się robić bigosu, 

to polecam przepis na kapustę kiszoną zasmażaną 

adres do przepisu klik





Brak komentarzy: