Tu dygresyjka
Dlaczego stoi na drukarce? No,przynoszę sobie przegryzkę. Moja stareńka drukareczka tyle już przeżyła...ho,ho..wylanie tuszu do środka, na przykład...a i inne przygody ma na koncie,
a służy wciąż dobrze.Druga maszyna super,ale tusz do niej drogachny.
Do roboty,do roboty....
-żeberka wieprzowe,nietłuste /ok.1,5 kg
/tnę na mniejsze kawałki.
-w misce posypuję je
przyprawami sól,pieprz,papryka,co tam pasuje według smaku.
- lekko posypuję mąką i
przypiekam na suchej,
rozgrzanej patelni
na rumiano.
Jeśli nie mają "na sobie " tłuszczu,dodaję nieco oleju,a
niekiedy smalcu.
/Można też włożyć chude żeberka i bez wcześniejszego przypiekania./
-
Zdejmuję rumiane mięsko z patelni,a na niej
obsmażam ze 2 większe cebule.
Teraz potrzebuję
1,5 - 2 kg kapusty kwaszonej,niezbyt
kwaśnej,
mocno odciśniętej lub przelanej zimną wodą.
- Kroję ją na desce na
krótsze kawałki czy nitki.
- Na dno tzw.gęsiarki lub woka, czy ultra plus z tupperware ,
który można wstawiać do
piekarnika,
ewentualnie naczynia żaroodpornego
wkładam połowę kapusty.
Na
nią układam podpieczone żeberka,
następnie cebulę,posypuję przyprawami i dorzucam resztę kapusty.
Dodaję nieco wody.
Przykrywam naczynie i wstawiam
do nagrzanego do 180
stopni
piekarnika
na 2 godziny.
Po 1,5 godz sprawdzam,
bo może się okazać,że kapusta jest ugotowana,
a to także znak,że i mięso miękkie.
Dolewam, rozcieńczony wodą,
przecier pomidorowy/małą puszkę/ i jeszcze trochę trzymam w gorącym piekarniku.
Najlepsze takie żeberka są odgrzewane na drugi dzień.
To danie w rodzaju bigosu pieczonego.
Rozgrzewa i smakuje.
Mocna herbata z syropem z pigwowca bardzo pasuje. Dziurawiec nie zaszkodzi,jakby co.
Taki bigos czy żeberka w kapuście
doskonale same się upieką w piekarniku
/ według powyższego przepisu/w fajnym naczyniu tupperware zwanym Ultra plus.
Kiedyś, bardzo dawno, go kupiłam za ciężkie wtedy pieniądze , ale służy wspaniale.
Tym razem włożyłam do niego kilogram kapusty
i tyleż żeberek wieprzowych z kostkami.
Pokroiłam też w plasterki cienką kiełbasę i podpieczoną wcześniej na patelni
położyłam na żeberka. Kolejność jak wyżej w przepisie.
Dodałam jeszcze plasterki suszonych prawdziwków na warstwę cebuli / j/w/
a na sam wierzch plastry 2 dużych świeżych pomidorów. Po 1,5 godzinie
bigos był bardzo dobry.
-----------------------------------
Gdyby nie chciało Ci się robić bigosu,
to polecam przepis na kapustę kiszoną zasmażaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz