02 czerwca 2016

Filet drobiowy studencki





Tym razem mój syn-student dał mi przepis,przygotował danie
i zrobił zdjęcia.
Ja tylko zamieszczam go w moim blogu/za zgodą autora / z podziękowaniem.


Ten przepis i zdjęcia  są z 2011 roku. 



Przygotowanie: 15-20 minut
Gotowanie: 10-15 minut
Łatwe.


Składniki na 1 porcję:
-filet z kurczaka
- marchewka
- seler
-ryż
- przyprawy
Folia aluminiowa do zapakowania piersi przed gotowaniem.


PRZYGOTOWANIE
1. Umyć i obrać warzywa. Zetrzeć je na drobnych ząbkach tarki (do osobnych pojemników).
2. Filet z kurczaka rozklepać bardzo cienko, przyprawić . Wyłożyć na ten płat rozdrobnione warzywa.
3. Zwinąć filet w rulonik i zapakować go w kawałek folii aluminiowej, na kształt cukierka.











4.Włożyć przygotowany "cukierek" do wody przyprawionej
 /np.jak na rosół/  i gotować 10-15 minut.
5. Ugotować ryż/można w tym samym naczyniu, razem z zawinięta piersią/.
6.Odwinąć folię. Przekroić filet ukośnie ,wyłożyć na talerz. Dookoła posypać ryżem.










Ładne,smaczne,łatwe i lekkostrawne.