Zdrowe i smaczne danie. Kurczak jest pieczony prawie bez dodatku tłuszczu ,a w ryżu są warzywa i kurkuma ,czyli jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.
Najpierw smaczne zdjęcia :
To zdjęcia kurczaka nadziewanego ryżem z kurkumą , po przekrojeniu na pół ,nożem ząbkowanym.
Ten kurczak nazywa się kukurydziany.
Można poczytać o takich w internecie.Są hodowane na Mazowszu.
Ja kupuję w sklepie w moim mieście. Naprawdę dobre mięso.
Ty razem ważył ok. 1kg 70dag. Kości nie potrzeba wyjmować.Mięso przy nich ładnie się upiecze.
Tak wygląda po upieczeniu:
Po zawinięciu w alufolię taki ryż można świetnie przechować w lodówce i odgrzewać np.w mikrofali lub termoobiegiem w piekarniku. Po wystudzeniu ładnie się kroi.Świetne danie bezmięsne.
Przepis:
Składniki - kurczak do 2 kg
20 dag ryżu
olej do podpieczenia ryżu , cebuli ,czosnku i papryki ,to będzie ze 3,4 łyżki
1 łyżeczka kurkumy
1 większa czerwona papryka surowa
1 większa pokrojona drobno cebula
2,3 ząbki czosnku
15 dag utartego na tarce żółtego sera
1 jajko
5 dag masła roztopionego
papryka ostra jako przyprawa
sól
pieprz
WYKONANIE :
- Na średniej wielkości głębszej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wsypuję ryż,/biorę 2 torebki ,przygotowane do gotowania, białego ryżu, wysypuję z torebek/przesmażam mieszając.Uwaga,bo ryż ucieka z patelni jeśli go zbytnio podgrzewać.Jeśli zaczyna pachnieć to znak,że koniec przesmażania.To trwa ze 2,3 minutki.
- Zalewam ostrożnie gorącą wodą,tyle aby ryż był zakryty i nad powierzchnią miał jeszcze ze 3cm wody/ , dodaję łyżeczkę kurkumy i sól.
- Gotuję pod przykryciem.Biorę szklaną pokrywkę,aby patrzeć czy nie potrzeba dolać wody, na małym ogniu, aż stanie się miękki.To trwa 15-20 min. /Zgodnie z zaleceniem na pudełku z ryżem./
- Zestawiam go z ognia, mieszam i studzę.
- Paprykę kroję w kostkę, podsmażam na oleju z posiekaną cebulą i czosnkiem.
- Mieszam z ryżem, dosypuję 2/3 startego sera, dodaję jajko
- Przyprawiam solą, pieprzem i mieloną papryką.
- Farszem napełniam kurczaka.Nie solę go i nie przyprawiam. Jeśli ktoś lubi więcej soli,może lekko posolić,ale sól nie jest zdrowa. Zapinam skórę wykałaczkami ,a nóżki związuję bawełnianą grubszą nicią.Smaruję kurczaka masłem, wkładam go do naczynia żaroodpornego,na dno też leję trochę masła, przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 1godz i 25 min. 10 min przed końcem pieczenia,zdejmuję pokrywę naczynia,by kurczak się przyrumienił.
- Pozostały farsz przekładam do wąskiego naczynia do zapiekania, wcześniej też je smaruję masłem, posypuję po wierzchu resztą sera i zapiekam przez 40 min razem z kurczakiem.
Tu więcej o kurkumie http://surojadek.com/kurkuma-wlasciwosci-przepisy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz