To dopiero super reklama zupy pomidorowej
z kluseczkami.Moja wnuczka w roli głównej.
Udały się te kluseczki! Przepis i wykonanie
to żadna sztuka.Są jednak pewne sztuczki,aby kluseczki były smaczne i lekko pływały. Mogą unosić się na bulionie, na zupie mlecznej ,dyniowej, pomidorowej i na jakiej tylko się zamarzy.
Zupę ugotować według przepisu i smaku.
Na gotową wylewać ciasto na kluseczki.
Składniki ciasta :
3 jajka
20 dag mąki
ok 3 łyżki zimnej wody
Teraz sztuczka - ciasto roztrzepywać trzepaczką do białek w naczyniu z dziobkiem.
Ja wykorzystałam szklaną menzurkę , a siostra Aniela, od której wzięłam przepis, dzbanek z dziobkiem.
Trzeba to zobaczyć!
Nie miałam dużo zupy,więc skorygowałam przepis do 1 jajka , 2 łyżek wody i 2 łyżek mąki. Mąka była dość kleista,więc z 1 łyżką wody ciasto było zbyt geste .Mąkę sypałam po troszku i trzepałam, aby nie było żadnych grudek.
Dziękuje bardzo za przepis droga siostro Anielo. Rozgłaszam te kluseczki i wychwalam.
Świetne dla dzieci, dla seniorów i dla każdego.
PS. Serdecznie dziękuję za podpowiedź Ksantypie
w komentarzu :
Można przelać ciasto przez lejek, polecam.
Sprawdziłam! Tak jest!
TU też mają dobre zupy dla dzieci https://zakochanewzupach.pl/top-lista-10-najlepszych-zup-dla-dzieci/
TU też mają dobre zupy dla dzieci https://zakochanewzupach.pl/top-lista-10-najlepszych-zup-dla-dzieci/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz