sfotografowane przeze mnie,
przepisy z mojej starej kuchni polskiej.
To sprawdzone smaczne dania. W dodatku wcale nieskomplikowane do wykonania.
Zwłaszcza pierwszy...hi,hi..
Co by tu fajnego ugotować ?
Proszę bardzo- sprawdzone i chwalone
Szybkie placki ziemniaczane z blendera to super przepis
moje zdjęcia placków z blendera:
baaardzo dobre:
Odkryłam niedawno na blogu
"W mojej kuchni lubię"
przepis na smaczne i faktycznie chrupiące placki ziemniaczane
z dodatkiem bułki tartej.
adres do placków
a niżej moje zdjęcia:
Można też placki ziemniaczane upiec w piekarniku.
Są odchudzone i też smaczne. Tak je robi Margarytka tu kliknij
Jeśli jest więcej placków,
wtedy je zamrażam, a po odmrożeniu odgrzewam w mikrofali,
ale tylko w programie JetMenuCrips. Tak jak frytki.
Sa jak świeże.
/klik w obrazek aby go powiększyć
i łatwo odczytać/
Sztuka mięsa w sosie koperkowym.
Przepis na sos dokładny i warto go zachować .
Kopytka w sosie mięsnym
mniam mniam
sos przebojowy,kopytka udane
Składniki na dobre kopytka:
- 1kg ugotowanych,przeciśniętych przez praskę wystudzonych /mogą być z innego dnia/ziemniaków,
- 2 pełne szklanki /250g/ mąki pszennej,
- 2 łyżki maki ziemniaczanej,
- 2 jajka
-sól do wody i do ciasta.
- łyżeczka oleju do wody przed włożeniem klusków /nie sklejają się i dobrze trzymają kształt
Wykonanie jak na zdjęciu powyżej./ Kliknij dla powiększenia zdjęcia./
Ciasto zagniatam w większej misce. Dzielę na kawałki.
Wałeczki robię troszkę grubsze od grubości kciuka i nacinam co 3,4 cm /pół długości kciuka/ 😉😋
Po wyjęciu z wody kładę kopytka na duąą deskę drewnianą lub stolnicę, aby obeschły. Po 5 minutach odwracam na drugi boczek,znowu obsychają i wtedy dopiero do jakiejś miski lub na talerze.
---------------------------------
/ znalazłam kiedyś w necie
przepis na kopytka pietruszkowe https://www.mojemaleczarowanie.pl/2015/08/kopytka-pietruszkowe.html
kiedyś je sobie zrobię
--------------------------------------------------------
Sos z łopatki wieprzowej
jako gulasz też bardzo dobry
200g łopatki
50g surowego boczku
1 cebula
700ml wody
1 łyżeczka mąki,
1/2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki kminku
1 liść laurowy
sól,pieprz
Mięso i boczek umyć i pokroić w małą
/w przypadku gulaszu mięso na średnią/
kostkę.
Mięso lekko skropić olejem.
Boczek podsmażyć na rumiano
na małej patelni,/on będzie tłuszczem do smażenia cebuli/,
dodać drobno pokrojoną cebulę i zarumienić ją na złoty kolor. Odstawić.
Na większej, dobrze rozgrzanej, suchej patelni podsmażyć mięso.
/Uwaga- podsmażając wkładać na patelnię małe porcje mięsa, aby uniknąć gotowania się kawałków, które wypuszczą swój sok i zamiast rumianych staną się jasnobrązowe, gotowane/
Połączyć w większym garnku boczek,cebulę i podsmażone mięso.
Następnie wlać taką ilość wody,aby mięso było przykryte.Zagotować.
Dodać liść i sól.
Dusić na małym ogniu ok.1,5 godziny.Sprawdzić po godzinie i może już jest miękkie?
Podlewać od czasu do czasu wodą.
Gdy mięso będzie miękkie,oprószyć mąką,dodać kminek,doprawić solą i gotować jeszcze kilka minut.
Przepisy ze starej kuchni polskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz