09 kwietnia 2017

Trzy udane obiady na różne okazje

Dodaję tym razem ,
 sfotografowane przeze mnie,
 przepisy z mojej starej kuchni polskiej.
To sprawdzone smaczne dania. W dodatku wcale nieskomplikowane do wykonania.
Zwłaszcza pierwszy...hi,hi..

Co by tu fajnego ugotować ?

Proszę bardzo- sprawdzone i chwalone 

 

Szybkie placki ziemniaczane z blendera to super przepis 

moje zdjęcia placków z blendera: 
baaardzo dobre:

 Odkryłam niedawno na blogu 

"W mojej kuchni lubię"

 przepis na smaczne i faktycznie chrupiące placki ziemniaczane

 z dodatkiem bułki tartej.

adres do placków 

a niżej moje zdjęcia:




Można też  placki ziemniaczane upiec w piekarniku.

Są odchudzone i też smaczne. Tak je robi Margarytka  tu kliknij

 

Jeśli jest więcej placków, 

wtedy  je zamrażam, a po odmrożeniu odgrzewam w mikrofali,

 ale tylko w programie JetMenuCrips. Tak jak frytki. 

Sa jak świeże.



 Placki kartoflane najlepsze 
/klik w obrazek  aby go powiększyć 
i łatwo odczytać/ 







 Sztuka mięsa w sosie koperkowym.
 Przepis na sos dokładny i warto go zachować .

 Kopytka w sosie mięsnym

mniam mniam  

sos przebojowy,kopytka udane  






Składniki na dobre kopytka:
- 1kg ugotowanych,przeciśniętych przez praskę wystudzonych /mogą być z innego dnia/ziemniaków,
- 2 pełne szklanki /250g/ mąki pszennej,
- 2 łyżki maki ziemniaczanej,
- 2 jajka
-sól do wody i do ciasta.
- łyżeczka  oleju do wody przed włożeniem klusków /nie sklejają się i dobrze trzymają kształt

Wykonanie jak na zdjęciu powyżej./ Kliknij dla powiększenia zdjęcia./
Ciasto zagniatam w większej misce. Dzielę na kawałki.
Wałeczki robię troszkę grubsze od grubości kciuka i nacinam co 3,4 cm /pół długości kciuka/ 😉😋
Po wyjęciu z wody kładę kopytka na duąą deskę drewnianą lub stolnicę, aby obeschły. Po 5 minutach odwracam na drugi boczek,znowu obsychają i wtedy dopiero do jakiejś miski lub na talerze.
---------------------------------

/ znalazłam kiedyś w necie
przepis na kopytka pietruszkowe https://www.mojemaleczarowanie.pl/2015/08/kopytka-pietruszkowe.html

kiedyś je sobie zrobię
--------------------------------------------------------

Sos z łopatki wieprzowej

 jako gulasz też bardzo dobry

200g łopatki
50g surowego boczku
1 cebula
700ml wody
1 łyżeczka mąki,
1/2 łyżeczki mąki
1/2 łyżeczki kminku
1 liść laurowy
sól,pieprz

Mięso i boczek umyć i pokroić w małą

 /w przypadku gulaszu mięso na średnią/

 kostkę.

Mięso lekko skropić olejem.

Boczek podsmażyć na rumiano
na małej patelni,/on będzie tłuszczem do smażenia cebuli/,

 dodać drobno pokrojoną cebulę i zarumienić ją na złoty kolor. Odstawić.
 Na większej, dobrze rozgrzanej, suchej patelni podsmażyć  mięso.

/Uwaga-  podsmażając wkładać na patelnię małe porcje mięsa, aby uniknąć gotowania się kawałków, które wypuszczą swój sok i zamiast rumianych staną się jasnobrązowe, gotowane/

Połączyć w większym garnku boczek,cebulę i podsmażone mięso.

Następnie wlać taką ilość wody,aby mięso było przykryte.Zagotować.
Dodać liść i sól.

 Dusić na małym ogniu ok.1,5 godziny.Sprawdzić po godzinie i może już jest miękkie?

Podlewać od czasu do czasu wodą.
Gdy mięso będzie miękkie,oprószyć mąką,dodać kminek,doprawić solą i gotować jeszcze kilka minut.



Przepisy ze starej kuchni polskiej.

Brak komentarzy: