Jednak ten przepis z powodzeniem wykorzystuję w kuchni
Przepis wzięłam stąd :
http://www.ziolaiprzyprawy.info/2012/12/23/przepisy/watrobka-czy-jedzenie-watrobki-moze-byc-zdrowe-jesli-usuwa-toksyny/
/zdjęcie jest z mojej kuchni /
Polecam także
zamieszczony pod wyżej podanym linkiem
artykuł o zdrowym jedzeniu.
Tam przeczytasz o walorach jedzenia wątróbki drobiowej,wieprzowej czy innej.
Cytuję fragment:
" Przepis na smażoną wątróbkę:
.......oto najpowszechniejsza propozycja podania wątróbek (dla 4-5 osób):
- 10 szt wątróbek kurzych (mogą być indycze lub królicze, albo 500g wątroby cielęcej lub wieprzowej)
- 500 ml mleka
- 3 duże cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki smalcu (najlepiej drobiowego – gęsiego lub kaczego)
- sól i pieprz
- Umyte wątróbki przekładamy do miski i zalewamy mlekiem. Pozostawiamy na noc. Mleko poprawi smak wątróbki (zwłaszcza wieprzowej i wołowej). Jeśli nie masz mleka, możesz pominąć ten krok – po prostu umyj wątróbki i tyle.
- Wylej mleko i sparz wątróbki wrzątkiem (zalej je w misce wrzątkiem, obróć łyżką aby „poszarzały” z każdej strony i później wylej wodę). Nie trzymaj ich we wrzątku długo, wystarczy, żeby zmieniły kolor.
- Rozgrzej smalec na patelni.
- Sparzone wątróbki panieruj w mące lub zwyczajnie je nią posyp i ułóż na rozgrzanym smalcu i smaż z każdej strony aż lekko się zezłocą (uważaj, mogą pryskać i „strzelać” ponieważ zagotuje się w nich woda).
- Kiedy będą już złote z obu stron przełóż je na talerz, a na pozostałym tłuszczu usmaż na złoty kolor posiekane w talarki cebule.
- Gdy cebule będą już gotowe, ponownie dodaj wątróbkę, lekko przemieszaj i jeszcze podduś przez 2-3 minuty – dzięki temu wątróbki przejdą smakiem.
- Przed podaniem posól je i popieprz wg uznania. Smacznego."
- Tak właśnie zrobiłam i smaczne było to danie.
Przepis ze starej książki kucharskiej / pisownia zgodna z oryginałem/
Wątróbka wieprzowa z tartemi buraczkami.
3/4 kg wątroby wieprzowej, 15 dkg masła, 3 łyżki mąki,
przyprawa Maggiego, 1 kg buraków, 1 duża łyżka cukru,
ocet albo cytryna, sól.
Dobry smak wątróbki zależy przedewszystkiem od
umiejętnego smażenia. Wątróbka wieprzowa jest niemniej
delikatna i smaczna od cielęcej, a jednak niepomiernie
tańsza.
Pokrojonej w grubsze plastry wątróbki nie solić,
tylko otarzaną w mące smażyć krótko w rozpuszczonem maśle na patelni. Gdy wątróbkę po obu stronach obrumieniono,
posolić, skropić Maggiego przyprawą i nie
smażąc więcej, zostawić pod pokrywą aż do wydania.
Wątróbkę winno się podać krótko po usmażeniu, gdyż
inaczej traci na smaku.
Buraki ugotowane, a następnie obrane ze skóry,
zetrzeć na tarce, zmieszać z zasmażką z 2 łyżek masła
i 1/2 łyżki mąki, dodać 1 dużą łyżkę cukru, soli i octu do
smaku lub sok z 1 cytryny i smażyć krótki czas, mieszając,
aby się nie przypaliły.
Podać razem z wątróbką i kartoflami.
1 komentarz:
My uwielbiamy wątróbkę. Polecamy nasz przepis na wątróbkę w warzywach. Pozdrawiamy serdecznie.
Prześlij komentarz