Syrop z kwiatów czarnego bzu Proszę bardzo już w słoiczkach. Przepis stąd: http://arabeskadodatkowa.blogspot.com/2014/06/syrop-z-kwiatow-czarnego-bzu.html syrop miętowy domowy z aronią |
https://www.mojemaleczarowanie.pl/2018/05/dzem-z-patkow-bzu-lilaka.html
Tak samo zrobiłam
mięta z mojego ogródka, wyhodowana w dużej donicy |
Narwałam ze 20,a może i więcej, gałązek mięty
/tak po ok.30 cm długości / umyłam je, wrzuciłam do garnka z zagotowaną wodą z cukrem i cytryną,
przykryłam pokrywką, pozostawiłam na ok.48 godz,potem odcedziłam, zagotowałam chwilkę i gorący wlałam do wyparzonych w piekarniku słoików. Dziadek mocno je zakręcił, odwrócił dnem do góry,a rano do spiżarni.
Do mięty dodałam owoców aronii i stąd kolor lekko różowy.Bardzo smaczny syropek.
Przepis na syrop miętowy od Maminka jest tu adres
Widzę jeszcze tez przepis tu : https://zdrowie.tvn.pl/a/syrop-z-miety-na-zime-jakie-ma-wlasciwosci-jak-go-przygotowac
Proporcje do podstawowego syropu cukrowego:
1 litr wody , 1kg cukru, 2 cytryny przetarte ręcznikiem papierowym skropionym octem winnym, wypatrzone ,a potem pokrojone. Zagotować taki syrop, wrzucić do niego owoce czy np. łodygi mięty.Pozostawić pod przykryciem 48 godzin Część cukru zabiorą łodygi, które po odcedzeniu wyrzucam.
Dalej jak wyżej napisałam i pod linkiem autorki przepisu.
Jeszcze jeden przepis na miętowy syrop tu: https://www.zakumaj.pl/artykuly/doskonaly-syrop-mietowy.html
A
wartości odżywcze tu: http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/kwiaty-czarnego-bzu-zbieranie-wlasciwosci-zastosowanie_36127.html
Pomysł z dodaniem cytryn wykorzystałam przy robieniu soku agrestowego.
Proszę zajrzeć : http://uelizki.blogspot.com/2017/07/syrop-z-agrestu-sprawdzam-przepis.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz