SKŁADNIKI
- Ok.1kg łopatki
/można kupić i zrobić więcej,a potem zamknąć do słoików na później/
- 2 cebule /pokroić w dużą kostkę lub piórka,
- 2 ząbki czosnku /przecisnąć lub pokroić/,
- papryka słodka i ostra /po łyżeczce, dla dzieci mniej ostrej/
- pieprz /wg uznania/,
- sól -płaska łyżka,
- mąka do posypania mięsa,ok. 1łyżka,
- oliwa do marynowania mięsa czyli 3,4 łyżki.,
można też skropić sosem sojowym,
NACZYNIA
- patelnia ,miska lub garnek a może i torba foliowa zamykana
do marynowania mięsa, większy np. 2,5 litrowy garnek
z grubym dnem do duszenia
/polecam SSW/
WYKONANIE
Łopatkę pokroić w spore kawałki /ok 3cm/ , włożyć do miski
czy czegoś tam j/w,
posypać przyprawami i polać oliwą.
Wymieszać,odstawić do lodówki na marynowanie , na co najmniej pół godziny.
Potem podgrzać patelnię i na suchą wyłożyć mięso,bez wody,
która powstała,
ale lekko posypane mąką
/ nie będzie pryskać,a powstanie lepszy smak/.
Dobrze zrumienić mięso,
a potem łyżką czy łopatką z dziurkami
przełożyć je do garnka z grubszym dnem,
pozostawiając na patelni tłuszcz .Na nim lekko podsmażyć
cebule i czosnek.Po czym wszystko z patelni dodać do mięsa.
Można też chwilę później dolać do patelni trochę wody,
zamieszać i jeszcze raz wlać do garnka/ to takie zabieranie smaku z patelni/.
Do mięsa dolać tyle letniej wody aby przykryć nią mięso,
przykryć garnek pokrywką z dziurką do parowania i dusić na małym ogniu
ok. 1 godzinę czy 1.20.
.Można też dodać marchewki w plasterkach lub utartej na tarce
zwłaszcza dla dzieci.Gulasz będzie słodszy.
Sprawdzić twardość mięsa po 45 minutach,
jeszcze doprawić i uzyskać lubianą miękkość.
Można też ,chociaż niekoniecznie, lekko zagęścić mąką rozmieszaną z zimną wodą
/płaska łyżka mąki na pół szklanki wody/.
Natka pietruszki czy zioła prowansalskie też dla miłośników.
Mięso nie powinno się rozpadać, ale pozostawać w kawałkach.
Bardzo smaczny jest też taki sos z łopatki wieprzowej:
https://uelizki.blogspot.com/search/label/sos%20mi%C4%99sny%20z%20%C5%82opatki%20wieprzowej
oczywiście zwiększam proporcje mięsa i produktów ,bo te w przepisie są szczuplutkie, a sos świetnie się przetrzymuje i odgrzewa.
z którego też ugotowałam dobry gulasz z łopatki jest tutaj
Wyjątkowo smaczny gulasz wieprzowy jest u Ani adres
/pozwoliła zamieścić swoje zdjęcia/:
Kolejny pewny przepis na gulasz
z łopatki lub szynki ,
w dodatku ze świetnymi zdjęciami ,
jest w blogu u Maminka tu adres
Pan Środa gotuje gulasz 1,5h
Jeśli zamiast łopatki kupisz szynkę, to tu masz przepis u Heleny na
gulasz z szynki z piekarnika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz