08 listopada 2017

Gulasz domowy z łopatki wieprzowej



SKŁADNIKI

- Ok.1kg łopatki
/można kupić i zrobić więcej,a potem zamknąć do słoików na później/
- 2 cebule /pokroić w dużą kostkę lub piórka,
- 2 ząbki czosnku /przecisnąć lub pokroić/,
- papryka słodka i ostra /po łyżeczce, dla dzieci mniej ostrej/
- pieprz /wg uznania/,
 - sól -płaska łyżka,
- mąka do posypania mięsa,ok. 1łyżka,
- oliwa do marynowania mięsa czyli 3,4 łyżki.,
 można też skropić sosem sojowym,


NACZYNIA

- patelnia ,miska lub garnek a może i torba foliowa zamykana
 do marynowania mięsa, większy np. 2,5 litrowy garnek
 z grubym dnem do duszenia
 /polecam SSW/

WYKONANIE

Łopatkę pokroić w spore kawałki /ok 3cm/ , włożyć do miski
czy czegoś tam j/w,
posypać przyprawami i polać oliwą.
 Wymieszać,odstawić do lodówki na marynowanie , na co najmniej pół godziny.
Potem podgrzać patelnię i na suchą wyłożyć mięso,bez wody,
która powstała,
 ale lekko posypane mąką
/ nie będzie pryskać,a powstanie lepszy smak/.
Dobrze zrumienić mięso,


a potem łyżką czy łopatką z dziurkami
przełożyć je do garnka z grubszym dnem,
pozostawiając na patelni tłuszcz .Na nim lekko podsmażyć
 cebule i czosnek.Po czym  wszystko z patelni dodać do mięsa.
Można też chwilę później dolać do patelni trochę wody,
zamieszać i jeszcze raz wlać do garnka/ to takie zabieranie smaku z patelni/.
Do mięsa dolać tyle letniej wody aby przykryć nią mięso,
 przykryć garnek pokrywką z dziurką do parowania i dusić na małym ogniu
ok. 1 godzinę czy 1.20.
.Można też dodać marchewki w plasterkach lub utartej na tarce
zwłaszcza dla dzieci.Gulasz będzie słodszy.
Sprawdzić twardość mięsa po 45 minutach,
jeszcze doprawić i uzyskać lubianą miękkość.
Można też ,chociaż niekoniecznie, lekko zagęścić mąką rozmieszaną z zimną wodą
/płaska łyżka mąki na pół szklanki wody/.
 Natka pietruszki czy zioła prowansalskie też dla miłośników.
Mięso nie powinno się rozpadać, ale pozostawać w kawałkach.


Bardzo smaczny jest też taki sos z łopatki wieprzowej:
  https://uelizki.blogspot.com/search/label/sos%20mi%C4%99sny%20z%20%C5%82opatki%20wieprzowej

oczywiście zwiększam  proporcje mięsa i produktów ,bo te w przepisie są szczuplutkie, a sos  świetnie się przetrzymuje i odgrzewa. 


 

Kolejny udany przepis, 

z którego też ugotowałam dobry gulasz z łopatki  jest tutaj

 

  

 

 

 

Wyjątkowo smaczny gulasz wieprzowy jest u Ani  adres

 Moja córka ugotowała taki  z przepisu Ani :

 /pozwoliła zamieścić swoje zdjęcia/:




 

 

 

 

 

 

 

Kolejny pewny przepis na gulasz

 z łopatki lub szynki ,

w dodatku ze świetnymi zdjęciami ,

 jest w blogu u Maminka  tu adres

👆👌


 

Pan Środa  gotuje gulasz 1,5h 




Jeśli zamiast łopatki kupisz szynkę, to tu masz przepis u Heleny na

  gulasz z szynki z piekarnika 

adres do Heleny  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz