19 stycznia 2018

Naleśniki z ciasta śmietankowego

Kolejny przepis na naleśniki, jeszcze lepszy niż inne 👍    👧👏



Ciasto śmietankowe jest giętkie,zatem nie rozrywa się pod nadzieniem,jest miękkie, wcale nie grube, pięknie się opieka i smakuje wybornie.






Z podanych niżej składników, w zależności od mąki, uzyskuje się  dość gęste ciasto i trzeba je trochę rozrzedzić wodą. Zwykle dolewam od 1/4 do pół szklanki wody po 20 minutach od wymieszania składników podanych w przepisie,by uzyskać gęstość takiej zwykłej 18% śmietany do zupy.
Ciasto powinno dość  łatwo rozlewać się po patelni.
Składniki mieszam rózgą do ubijania białek.






SKŁADNIKI  NA CIASTO:

 - jedno duże jajko
 - 1/4 szklanki mleka  /szklanka  ma 250ml/
 - 3/4 szklanki śmietanki tortowej 36%
 - 1 szklanka mąki
 - 1/8 łyżeczki soli /duża szczypta/
 - rozpuszczone masło do smażenia 

WYKONANIE  CIASTA 

Jajko roztrzepać rózgą ,dolewać  mleko,potem śmietanę i sól. Dodawać po trochu mąkę,ciągle mieszając ciasto.Odstawić je na 20 min i ewentualnie lekko rozrzedzić wodą.

Patelnię do naleśników rozgrzać, posmarować ją pędzelkiem moczonym w roztopionym maśle
 i nalewać ciasto niedużą nalewką .Rozprowadzać cienko ciasto przechylając patelnię.

Po upieczeniu naleśników smarować je wybranym nadzieniem
/np. rozgnieciony widelcem twaróg /np.200g/ + 1 żółtko + łyżka masła +cukier do smaku + starta dokłanie umyta skórka 1/2 cytryny eco.
lub innym- mięsnym czy owocowym/,
zwijać jak krokiety, obtoczyć lekko w tartej bułce i opiekać na maśle lub margarynie.








Brak komentarzy: