Ciasto śmietankowe jest giętkie,zatem nie rozrywa się pod nadzieniem,jest miękkie, wcale nie grube, pięknie się opieka i smakuje wybornie.
Z podanych niżej składników, w zależności od mąki, uzyskuje się dość gęste ciasto i trzeba je trochę rozrzedzić wodą. Zwykle dolewam od 1/4 do pół szklanki wody po 20 minutach od wymieszania składników podanych w przepisie,by uzyskać gęstość takiej zwykłej 18% śmietany do zupy.
Ciasto powinno dość łatwo rozlewać się po patelni.
Składniki mieszam rózgą do ubijania białek.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- jedno duże jajko
- 1/4 szklanki mleka /szklanka ma 250ml/
- 3/4 szklanki śmietanki tortowej 36%
- 1 szklanka mąki
- 1/8 łyżeczki soli /duża szczypta/
- rozpuszczone masło do smażenia
WYKONANIE CIASTA
Jajko roztrzepać rózgą ,dolewać mleko,potem śmietanę i sól. Dodawać po trochu mąkę,ciągle mieszając ciasto.Odstawić je na 20 min i ewentualnie lekko rozrzedzić wodą.
Patelnię do naleśników rozgrzać, posmarować ją pędzelkiem moczonym w roztopionym maśle
i nalewać ciasto niedużą nalewką .Rozprowadzać cienko ciasto przechylając patelnię.
Po upieczeniu naleśników smarować je wybranym nadzieniem
/np. rozgnieciony widelcem twaróg /np.200g/ + 1 żółtko + łyżka masła +cukier do smaku + starta dokłanie umyta skórka 1/2 cytryny eco.
lub innym- mięsnym czy owocowym/,
zwijać jak krokiety, obtoczyć lekko w tartej bułce i opiekać na maśle lub margarynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz