Smakował bardzo mnie i moim gościom.Piekłam go na Święta Wielkanocne, razem z mazurkami.
W towarzystwie z bardzo smacznym i dość łatwym mazurkiem z bloga OBŻARCIUCH .
Przepis na mazurek stąd: http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/wielkanocny-mazurek.html?showComment=1427832032306#c3862166635933056433
Przepis na sernik mam stąd: http://sprawdzonakuchnia.blox.pl/2012/07/Sernik-na-krucho-drozdzowym-spodzie-z-kratka.html
Autorem bloga SPRAWDZONA KUCHNIA jest francuz95
jednak nie ma już niestety tego bloga 😣,
sprawdziłam w maju 2019/
Cytuję zatem z mojego notesu zapisany kiedyś przepis na sernik:
"Sernik na krucho-drożdżowym spodzie z kratką
Składniki na blaszkę 40cm x 26cm:
Ciasto:- 250g masła
- 500g mąki
- 50g drożdży
- 1 całe jajko i 1 żółtko / białko pozostawić w osobnym naczyniu do piany na masę/
- 100g cukru pudru
- 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
- duża szczypta soli
- 1kg twarogu półtłustego
- 3 całe jajka i 3 żółtka
- 180g cukru pudru
- 1 budyń na 500ml mleka, to jest 40g proszku budyniowego bez cukru
- łyżka mąki
- 100g miękkiego masła
- szczypta soli
- ziarenka z laski wanilii
- 50g rodzynek
Ciasto:
- Masło posiekać na małe kawałki i wrzucić do mąki.
- Wkruszyć drożdże
- Dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto.
- Ciasto odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki na 1h.
- Twaróg przecisnąć praską do kartofli.
- Masło utrzeć z cukrem i wszystkimi żółtkami.
- Dodawać stopniowo twaróg i krótko miksować.
- Dodać proszek budyniowy, mąkę, wanilię i rodzynki.
- Znów zmiksować.
- Pozostałe białka / 3+ 1 od ciasta/ ubić z szczyptą soli na sztywno.
- Delikatnie wmieszać białka do masy serowej.
- 1/2 ciasta rozłożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na cieście rozłożyć masę serową.
- Drugą połowę ciasta rozwałkować i wykrawać paseczki (nie za grube, bo urosną dzięki drożdżom). Nie trzeba zużyć całego ciasta. Można z nadmiaru wykonać kołoczki.
- Całość piec w 170ºC przez 1h na poziomie 4.
- / Moja uwaga - poziom 4 podał autor przepisu.U mnie jest to drugi od dołu -ciasto jest dość ciężkie i potrzebuje więcej ciepła z dołu. Zalecam obserwację procesu pieczenia/
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia.
- Po ok. 15 min delikatnie przełożyć za pomocą papieru na kratkę do wystudzenia.
- Sernik można polać polewą czekoladową lub lukrem.
Świetneeeeeeeeeeeeeeeee ciasto.
Dziękuję bardzo za przepis.
14 komentarzy:
Elizko witam Cię.
mam pytanie odnośnie pieczenia sernika na spodzie krucho-drożdżowym.
Czy czwarty poziom w piecyku jest liczony od góry czy od dołu?
Dziekuję z góry za odpowiedż.
Pozdrawiam serdecznie.
Ewo
ten poziom czwarty wymyślił autor przepisu. Ja zacytowałam. W piekarnikach raczej nie ma aż 4 poziomy. Dla mnie to drugi poziom od dołu. Placek jest ciężki i dlatego należy go piec na niższym poziomie.
Elizko, mam zamiar skorzystać z tego przepisu na Dzień Matki. Dla mnie to wyjątkowy dzień. Przyjdą dzieci i staram się zawsze podać coś nowego. Ciasta krucho-drożdżowego niestety jeszcze nie miałam okazji testować. Z ciekawością to zrobię.Dzięki za błyskawiczną odpowiedź.Gratuluję bloga.Kilka dni temu trafiłam na niego i codziennie tu wracam...
Bardzo mnie ucieszyłaś Ewo. Mam nadzieję że przydadzą Ci się moje i wypróbowane przeze mnie przepisy.
Pani napisala '..wykrawać paseczki..itd' a potem, jako nastepny punkt 'Calość piec..itd' - a co robimy z paseczkami?? Nie napisane!
Paseczki tworzą wierzch ciasta, więc układam je na wierzchu tworząc kratkę i tak cały placek wkładam do piekarnika. Widać to na zdjęciu ciasta po upieczeniu.
W liście skladników jest 'budyń na 500 ml mleka' - a ja zadnego mleka w przepisie nie widze, nie wiem co to znaczy. Dalej w przepisie jest m.in. ''dodajemy ...budyń.. '' i rozumiem, ze dodajemy proszek budyniowy, a gdzie mleko??
Na liście skladników jest 3 cale jajka i 3 żółtka. Potem jest napisane, ze miksujemy maslo ze wszystkimi żółtkami - czy równiez z żółtkami z 3 calych jajek? Czy to z ich bialek miksujemy piane? Przepraszam, ale to wyszlo odrobine niejasno.
Nejliko,
dobrze napisałaś.
Do masła w sumie trzeba dodać 6 żółtek ,a w tym 3 z białkami. Rozbijam jajka w dwa osobne naczynia- w jedno białka, a w drugie żółtka. Pozostałe 3 białka plus jeszcze jedno, które zostało od składników na ciasto, ubijam na pianę.
Żółtka do masła dodaję stopniowo, po jednym, ciągle miksując masę, aby masło je wchłonęło bez problemu.
W sprzedaży są budynie o różnej wadze proszku budyniowego.
Jedne są na 500ml mleka, czyli małe,
a inne na 3/4 litra czyli 750 ml/ duże/.
Czasem na opakowaniach mają napisy - mały budyń lub duży budyń. Autor przepisu Francuz podał taką wagę, aby się nie pomylić przy wyborze produktu.
Mleko to tylko wskaźnik odnoszący się do wagi proszku budyniowego w kupionym opakowaniu.
Dziękuję za odwiedziny i życzę smacznego sernika.
Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję, że zwróciłaś uwagę na nieścisłości i od ręki poprawię w przepisie składnik budyń na proszek budyniowy.
Dziekuje za wyjaśnienie. Ja nie mieszkam w Polsce, to nie wiedzialam o takich subtelnościach w rodzajach budyniu! Piszac przepis trzeba pamietać, ze czytaja to ludzie w innych krajach. W Szwecji np. nie ma budyniów (ja sprowadzam z Polski) i np. nie ma śmietany 18% tylko 12%, nie mówiac o bialym serze, tez takiego nie ma tylko b. miekki twarozek. Pozdrawiam!
Dziekuje!
Nejliko, uświadomiłaś mi niezwykle ważny problem.
Bardzo Ci dziękuję. Będę o tym pamiętać.
Mam nadzieję, że sernik się uda.Życzę Ci wszystkiego najlepszego.
Prześlij komentarz