11 lutego 2019

Naleśniki francuskie crepes



/klik w zdjęcie,będzie smaczniej/






























Upiekłam je ,
korzystając z filmiku zamieszczonego na You Tube.

Dziękuję bardzo za przepis KichenKilla :

Przepisałam składniki ze strony https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=6FNgR8dB3CU



/Trochę w filmie  jest niedokładności,bo autor mówi,że bierze pół kostki masła,czyli 50- 60 g, a w przepisie niżej podaje 100g. Oczywiście masła mogą mieć  różną wagę./
Autor filmu daje także pod rozwagę odpowiednie porcjowanie składników.

Przyjęłam trochę mniej niż pół kostki masła 200 gramowego.
 Powiedzmy,że
- 70g masła rozpuszczonego, ciepłego,  /tj. 6 łyżek/
- 2 jajka,
- 500 - 600ml mleka
 / biorę bez laktozy 1,5% to już samemu trzeba zdecydować co pasuje/
- 240 g mąki , / 1,5 szklanki /tu przelicznik
- szczypta soli .

Mieszam rózgą w większej misce mleko z jajkami i solą. Kiedy powstaje lekka pianka,dodaję w małych porcjach mąkę , wciąż mieszając . 
Na koniec dodaję masło  i dalej mieszam aż powstanie gładkie ,chociaż rzadkie ciasto. 
Odstawiam na 10 minut.
Wydaje mi się,że kolega zrobił za gęste ciasto,no ale może takie lubi.

Patelnię rozgrzewam, smaruję masłem tylko raz ,a potem piekę naleśniki jeden za drugim. 
Podobnie jak kolega z filmu powyżej.Nie umiem podrzucać,bo moja patelnia jest dość duża.
Nalewam ciasto i obserwuję kiedy brzegi stają się  lekko brązowe. Unoszę brzeg ciut widelcem , chwytam palcami za sam brzeg / wcale się nie przerywają/ i odwracam na druga stronę.




Są po prostu extra. 

Cieniutkie, koronkowe, maślane.

Smaruję cieniutko  nutellą, czy miodem,a nawet serkiem i wcinamy,że ho,ho.







Są kaloryczne ,bo sporo masła, ale bardzo smakowite.
...............................
 
 No mam jeszcze tu jeden przepis  adres

-----------------------------------------------------------------------------

Jeszcze dodam video prosto z Francji

wykonywane w domu: 

Składniki z filmu: /moje tłumaczenie/
120 g maki, 260 ml mleka, 2 jaja, extrat waniliowy, 3 łyżki stołowe cukru
( o jejku!)
25gr masła. 

Z oryginału:
- 120 gr de farine - 26 cl de lait - 2 oeufs - Extrait de Vanille - 3 cuillères à soupe de Sucre - 25 gr de beurre

wykonywane w Paryżu: 



właśnie  o naleśnikach crepes
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 
 Kolejny przepis na crepes  

od Marleny 

 
 
 
 
 
 
 
 

 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, 3 żółtka, łyżka cukru, 5łyżek stopionego masła przestudzonego, 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki i 3 łyżki alkoholu np.brandy, whiskey czy likieru pomarańczowego.   Jeśli za gęste dolać wody. Wymieszać doskonale i smażyć.
 
 
 
 
 
        ````````````````````````````````````````````
 
A jeśli chcesz naleśniki grube i puszyste,
 amerykańskie , z sosem truskawkowym ,

a nie francuskie ,

też bardzo smaczne  

to zajrzyj do  tego  bloga :

   https://www.kuchcikgotuje.pl/2019/03/puszyste-nalesniki-z-sosem-truskawkowym.html#more




Bardzo smaczne są też naleśniczki  maślankowe 
z bitą śmietaną i owocami od pana Środy



Zupełnie bez mąki, niskokaloryczne,
 z budyniu, 
a raczej proszku budyniowego  ma Helena 

Brak komentarzy: