18 lipca 2019

Gulasz francuski warzywny czyli ratatouille u elizki seniorki.Świetny przepis z internetu.

Przepis wzięłam stąd:  Ratuj się kto może 



Polecam i chwalę. Najlepiej zajrzeć pod podany wyżej adres. Są tam piękne zdjęcia i postępowanie   krok po kroku.

 Dzięki za zamieszczenie tego sposobu przygotowania smacznej i nietrudnej w wykonaniu potrawy.







 Zrobiłam i smakowało mnie i dziadkowi
  raz z bułką, potem z tortillą,
 a także do mięska,
no i podjadane ukradkiem prosto z garnka. Można odgrzewać ten gulasz na drugi,
 a i na trzeci dzień.

Zamieszczone tu moje zdjęcia
 to dowody rzeczowe,
że przepis
wypróbowany.











Nasze dorosłe już dzieci
 przygotowują taką potrawę
 nowocześnie.
 Extra urządzenie kroi, smaży, gotuje itd.
Ja zrobiłam na patelni i w rondlu.
Każde z warzyw , według kolejności w przepisie,  podsmażałam lekko na patelni, przekładałam jedno na drugie do dużego rondla z grubym dnem i na koniec wszystko na patelnię. Jak to widać na zdjęciu.  Można kliknąć, by je powiększyć.

 Toteż właśnie ten przepis pasował mi  idealnie.







 Pozwolę sobie teraz zacytować 
fragmenty przepisu :

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8166473,Ratatuj_sie_kto_moze_.html#opinions

 bo zdarza się, że znika strona ni stąd ni zowąd, /co już nie raz zaobserwowałam/,
 a byłoby bardzo szkoda. Pod przepisem jest opcja udostępnij,no to raczej można.


W ratatouille chodzi właśnie o to, żeby każde warzywo było inaczej usmażone i miało swoją strukturę, a nie że wszystko na raz do jednego przesmażenia/podduszenia.

" Składniki na 4 porcje:

4 cukinie, 2 bakłażany, 4 dojrzałe pomidory, 3 zielone papryki, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka świeżej bazylii,
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa do smażenia.
Do przygotowania potrawy potrzebne będą:

patelnia z pokrywką, rondel z pokrywką, deska do krojenia i dobry nóż.




Wykonanie

- Bakłażany umyj i oczyść z szypułek, następnie pokrój w grube plastry, posyp solą i odstaw na 30 min. Wydzielony sok spłucz, a bakłażana pokrój w grubą kostkę. Ważne: bakłażanów nie obieramy ze skórki.

- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek posiekaj drobno.
- Paprykę umyj i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój w kostkę.

- Cukinię umyj i pokrój w sporą kostkę. Nie obieraj jej ze skórki. Kupując cukinie, wybierz te o średniej wielkości. 

Pomidory obierz ze skórki, usuń nasiona, odsącz i pokrój na małe kawałki.

- Pietruszkę i bazylię drobno posiekaj. Zostaw kilka listków bazylii do dekoracji.

1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, dopraw je solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Jeśli ją przesmażymy, skórka będzie się nieprzyjemnie oddzielać od miąższu. Gdy papryka będzie już gotowa, przełóż warzywa do rondelka i przykry pokrywką.

2. Następnie na patelnię wyłóż bakłażana i smaż, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Po podsmażeniu przełóż go do rondelka z pozostałymi warzywami.

3. Na patelnię wsyp cukinię, gdy będzie się złocić dodaj pomidory i pietruszkę i duś jeszcze przez 3 minuty.

4. Na patelnię wyłóż warzywa z rondelka, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj bazylię. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Nakryj pokrywką i duś wszystko razem jeszcze przez 4- 8 minut. Przełóż do naczynia, w którym będziesz serwować danie i udekoruj listkami bazylii. Podawaj."




Można też dodać mięsko:

Filety z kurczaka  zapiekane z ratatouille :

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-z-kurczaka-zapiekane-z-ratatouille 





Można też popatrzeć na film 
 i wykorzystać przepis prosto z Francji:


2 komentarze:

Maminek kulinarny pisze...

W jednym talerzu tyle dobroci... rewelacja. Pyszności.... mniam😋

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

W dodatku zdrowe. Dziękuję za odwiedziny z Maminka i fajny komentarz.