Polecam i chwalę. Najlepiej zajrzeć pod podany wyżej adres. Są tam piękne zdjęcia i postępowanie krok po kroku.
Dzięki za zamieszczenie tego sposobu przygotowania smacznej i nietrudnej w wykonaniu potrawy.
Zrobiłam i smakowało mnie i dziadkowi
raz z bułką, potem z tortillą,
a także do mięska,
no i podjadane ukradkiem prosto z garnka. Można odgrzewać ten gulasz na drugi,
a i na trzeci dzień.
Zamieszczone tu moje zdjęcia
to dowody rzeczowe,
że przepis
wypróbowany.
Nasze dorosłe już dzieci
przygotowują taką potrawę
nowocześnie.
Extra urządzenie kroi, smaży, gotuje itd.
Ja zrobiłam na patelni i w rondlu.
Każde z warzyw , według kolejności w przepisie, podsmażałam lekko na patelni, przekładałam jedno na drugie do dużego rondla z grubym dnem i na koniec wszystko na patelnię. Jak to widać na zdjęciu. Można kliknąć, by je powiększyć.
Toteż właśnie ten przepis pasował mi idealnie.
Pozwolę sobie teraz zacytować
fragmenty przepisu :
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/1,87978,8166473,Ratatuj_sie_kto_moze_.html#opinions
bo zdarza się, że znika strona ni stąd ni zowąd, /co już nie raz zaobserwowałam/,
a byłoby bardzo szkoda. Pod przepisem jest opcja udostępnij,no to raczej można.
W ratatouille chodzi właśnie o to, żeby każde warzywo było inaczej usmażone i miało swoją strukturę, a nie że wszystko na raz do jednego przesmażenia/podduszenia.
" Składniki na 4 porcje:
4 cukinie, 2 bakłażany, 4 dojrzałe pomidory, 3 zielone papryki, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka świeżej bazylii,
sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa do smażenia.Do przygotowania potrawy potrzebne będą:
patelnia z pokrywką, rondel z pokrywką, deska do krojenia i dobry nóż.
Wykonanie
- Bakłażany umyj i oczyść z szypułek, następnie pokrój w grube plastry, posyp solą i odstaw na 30 min. Wydzielony sok spłucz, a bakłażana pokrój w grubą kostkę. Ważne: bakłażanów nie obieramy ze skórki.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, a obrany czosnek posiekaj drobno.
- Paprykę umyj i pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój w kostkę.
- Cukinię umyj i pokrój w sporą kostkę. Nie obieraj jej ze skórki. Kupując cukinie, wybierz te o średniej wielkości.
Pomidory obierz ze skórki, usuń nasiona, odsącz i pokrój na małe kawałki.
- Pietruszkę i bazylię drobno posiekaj. Zostaw kilka listków bazylii do dekoracji.
1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, czosnek i paprykę. Warzywa duś pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, dopraw je solą i pieprzem. Papryka powinna być miękka, ale nadal lekko chrupiąca. Jeśli ją przesmażymy, skórka będzie się nieprzyjemnie oddzielać od miąższu. Gdy papryka będzie już gotowa, przełóż warzywa do rondelka i przykry pokrywką.
2. Następnie na patelnię wyłóż bakłażana i smaż, aż będzie miękki i lekko przyrumieniony. Po podsmażeniu przełóż go do rondelka z pozostałymi warzywami.
3. Na patelnię wsyp cukinię, gdy będzie się złocić dodaj pomidory i pietruszkę i duś jeszcze przez 3 minuty.
4. Na patelnię wyłóż warzywa z rondelka, wymieszaj wszystkie składniki i dodaj bazylię. Jeśli potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Nakryj pokrywką i duś wszystko razem jeszcze przez 4- 8 minut. Przełóż do naczynia, w którym będziesz serwować danie i udekoruj listkami bazylii. Podawaj."
Można też dodać mięsko:
Filety z kurczaka zapiekane z ratatouille :
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/filety-z-kurczaka-zapiekane-z-ratatouille
Można też popatrzeć na film
i wykorzystać przepis prosto z Francji:
W jednym talerzu tyle dobroci... rewelacja. Pyszności.... mniam😋
OdpowiedzUsuńW dodatku zdrowe. Dziękuję za odwiedziny z Maminka i fajny komentarz.
Usuń