25 maja 2020

Naleśniki z serem i szpinakiem u elizki seniorki

Zapraszam na naleśniki.

Oto bohater z mojej grządki  - szpinak.
A niżej już w naleśnikach.




 Nawet w korzystnym towarzystwie barszczyku czerwonego
/domowy rosołek niedzielny podprawiony barszczem czerwonym Krakus ze szklanej butelki/








 Ciasto naleśnikowe w sam raz na takie naleśniki serowo - szpinakowe.


 Szklanka mleka, 1/2 szklanki wody gazowanej, jajko ,łyżeczka oleju, sól do smaku,
szklanka mąki . 

Składniki ciasta ,najpierw płynne i jajko , wymieszać rózgą lub sprężynką do ubijania białek ,lekko spieniając, ,potem dosypywać po trochu mąkę,wciąż mieszając i zostawić, niech się mąka rozklei, na jakieś 15 min do pół godziny, chociaż z wodą gazowaną, to nawet i bez czekania ciasto będzie ok.

Radzę zrobić dwie porcje ,bo dobre i np. u mnie ciągle ktoś podkrada te usmażone. 😉 

Nadzienie:
35-40 dag  liści świeżego szpinaku umytych, bez ogonków,porwanych na mniejsze kawałki, ale niezbyt małe,
25- 50 dag / tak do pół kg/  sera białego twarogowego tłustego , pogniecionego np.ubijakiem do ziemniaków,
1 cebulka pokrojona w kostkę ,
2 większe lub 3 mniejsze ząbki czosnku , pokrojone w kostkę,
 łyżka masła lub smalcu gęsiego,
sól do smaku i nieco ostrzejszej przyprawy np.Harrisa  
Cukru nie dodaję ani do ciasta ani do nadzienia. 

Na lekko rozgrzanej patelni rozpuścić masło klarowane/ ja smalec gęsi/ i zeszklić cebulkę. Można nawet na 2 min przykryć pokrywką, by cebula zmiękła. 
Potem dodać czosnek i po chwili porwany szpinak. Podgrzewać go, aby zmiękł. Nie należy podgrzewać zbyt długo,bo ma być widać listki,a nie zieloną maź  😜. 


Na lekko  rozgnieciony w większej misce ser wyłożyć , trochę przestudzony szpinak , 
posypać solą, przyprawą i wszystko wymieszać.

Nakładać na naleśniki , zawijać w koperty czy rulony lub jak krokiety. 
 Spokojnie można zrobić dziś na jutro ,ale podpiekać przed podaniem. 



Można naleśniki obtoczyć w malutkiej ilości bułki tartej 
/nasypać jej do miski i leciutko dociskać naleśnik/ i podpiekać na maśle czy smalcu gęsim na patelni  na rumiano.

  -

--------------------------------------------------------------------------------------------------

 Fajny pomysł na naleśniki z ciasta robionego w butelce 

zdjęcia i opis wykonania 

zapisałam sobie tu adres   

 


 

--------------------------------------



 
 

 

 

Można też upiec tak  jak mistrz  Oddasz fartucha

 /patrz na filmik poniżej/ :

 


Upiekłam je i nazwałam naleśniki 3 jajeczka 

😃😊  są tak dobre, że hej.

WYKONANIE JAK NA FILMIKU POWYŻEJ to ważne!

Składniki cytuję: 
 125 g mąki 3 jajka 250 ml mleka 1 łyżka cukru 1/3 łyżeczki soli 20 g masła klarowanego

 

 

 

 

Polecam i dziękuję mistrzowi za przepis.

 



 Piekłam na małej patelence 21 cm ,o proszę:

11 komentarzy:

Maminek kulinarny pisze...

Dorodny szpinak i oczywiście świeżutki czyli najlepszy. Naleśniki na pewno pyszne.
Pozdrawiam serdecznie❤️

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

O tak, mówiąc może nieskromnie, ale szczerze - takiego szpinaku nie sposób nie lubić. Naleśniki też smaczne. Dziadek stwierdził,że polubił to "zielsko" z serem, odkąd rośnie w naszym warzywniku.
Dzięki za odwiedziny i miłe słowa. Wszystkiego dobrego.

Marzynia Mamcia pisze...

Ja mam u siebie ten sam gatunek szpinaku. Jego liście są miękkie i soczyste. Najczęściej robimy tarty ze szpinakiem, ale i naleśniki są przepyszne! Pozdrawiam serdecznie - Marzynia

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Marzyniu, nawet nie wiem skąd mi te nasionka wpadły w rękę do wysiewu,ale są świetne i szpinak rośnie na pociechę całej rodziny.
Nawet moje dzieciska zdjęciami się popisują, a dziadek stwierdził,że też to zielsko takie dobre z twarogiem zwłaszcza.
Fajnie,że zaglądasz i piszesz.
Ela

Marzynia Mamcia pisze...

Elizko, podlinkowanie moich bitek to będzie dla mnie powód do dumy! A Dziadek ma rację - właśnie z kwaśnym białym serem smakuje najlepiej!

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Koleżanki od kuchni to jak kumple z wojska - co nie ?

Maminek kulinarny pisze...

Oj tak😁to akurat prawda. Bardzo mi się to podoba. Pozdrawiam serdecznie❤️

Słodko Słodka pisze...

Świetne połączenie, nasze smaki :-)Może w przyszłym roku będę już miała swój szpinak, to naleśniki będą jeszcze lepsze :-)Pozdrawiam

Teresa S pisze...

O jaki pyszny obiadek Elizko pycha zapraszam na blog przy okazji

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Pamiętaj aby szpinak zasiewać bardzo wczesną wiosną . Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa.

Elżbieta K elizka seniorka pisze...

Tereso, dzięki. Szydełkowanie to Twoja pasja? Gratuluję, ciut zazdroszczę i lecę zobaczyć. Miło że zapraszasz 😄😘