Tak właśnie zrobiłam, z małymi zmianami.
- Karkówkę pokroić w grubsze plastry./Wcześniej zamarynowałam na pół godziny plastry, posypując je solą, pieprzem i cienko smarując olejem/ ...
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju /obsmażyłam mocno,do zrumienienia, bez tłuszczu na rozgrzanej suchej patelni/
- i obsmażyć z obu stron, krótko aby mięso zmieniło kolor.
- Następnie mięso podlać wodą,/ dolałam 3/4 szklanki wody na patelnię, na której się smażyło mięso,by zebrać smak i przełożyłam wszystko do garnka , woda powinna przykryć mięso/ dodać pokrojoną cebulę,/ gruby ząbek czosnku , zioła prowansalskie i oregano -antybakteryjne/
- sól i pieprz do smaku oraz listki laurowe /bez listków/.
- Przykryć i dusić ok 20-30 minut, /u mnie 40 na małym gazie/ aż karkówka będzie miękka.
- Sos na koniec zagęściłam 1 łyżką mąki rozmieszanej w /1/2 szklanki/ zimnej wodzie .
Bardzo smaczne. Sos złocisty, pachnący ziołami.
Wsypuję do 2 litrów wrzącej lekko osolonej wody,gotuję bez przykrycia na małym ogniu 20 minut od momentu wrzenia, odcedzam na sitku, przelewam szybko i b. krótko zimną wodą, aby przerwać gotowanie i aby ziarenka kaszy nie sklejały się.
Przed późniejszym podaniem kaszę można podgrzać.
Fajnie i smacznie robi karkówkę Margarytka tutaj kliknij po przepis
sUPER BLOG I PRZEPIS NA KARKÓWKĘ BO ZAWSZE MI NIE WYCHODZI NIE WIEM CO ROBIĘ ŻLE POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńWażna jest i jakość mięsa.Ja kupuję najczęściej na targu u sprawdzonego sprzedawcy. Podsmażaj mięso niedużymi partiami, aby się zarumieniło, a nie gotowało we własnym soku.Nie zrażaj się.
Usuń