Kliknij tu: rozgrzewająca owsianka
Cytuję przepis Domi:
" 500ml wody lub mleka,
po 1/3 łyżeczki soli,kardamonu i suszonego imbiru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżka masła,
7-8 łyżek płatków owsianych.
Do zimnej wody czy mleka dodać wszystkie przyprawy i masło.Kiedy masło się rozpuści, wsypać płatki owsiane i gotować 5-10 min, często mieszając do zgęstnienia."
Powyżej zamieściłam moje zdjęcia tej wypróbowanej owsianeczki, a po oryginalne i szczegóły wykonania należy skierować się pod wyżej podany adres bloga Domi.
Dziękujemy Domi
za podzielenie się tym przepisem.
Ma on specjalne walory:
- potrawa jest smaczna,- można ja ugotować na wodzie / akurat dla mnie/,
- można ją ugotować na mleku /to pasuje dziadkowi/
- nie jest słodzona,czyli i dla diabetyka,
- jest to danie sycące i rozgrzewające.
Jeszcze w garnku:
Zbieram różne przepisy i jadłospisy dla diabetyków
i tu na osobnej stronie też sobie je zapisuję : adres
👴 👵 😘
Owsiankę dla diabetyków gotuje też Angie : adres
Jeszcze bardzo łatwa Owsianka Uli tu adres
Biorę 3/4 łyżki płatków i zalewam wrzątkiem trochę powyżej poziomu płatków i zostawiam na kilka minut. Potem dodaję do tego wielką, kopiastą łyżkę jogurtu naturalnego Bakoma i jakieś owoce oraz płatki migdałów.
Pozdrawiam.
Po operacji pęcherzyka żółciowego
jadłam płatki owsiane lub jaglane gotowane na wodzie . Zalewałam ze 3 łyżki płatków gotowaną gorącą wodą/ ok.pół litra/ i gotowałam na wolnym ogniu z 10 minut. Co trochę mieszałam i ewentualnie dolewałam wody. Można sobie samemu np. zmierzyć w szklance płatki i potem dwa razy tyle wody.Jedni lubią gęstą owsiankę, inni rzadszą, jedni z odrobiną soli, cukru nie polecam.Mnie smakuje bez żadnych dodatków. Z czasem dolewałam po trochu mleka i zagotowałam,sprawdzając czy mój pan brzuch nie zaprotestuje.Mniej rozgotowane owsiane, rzadkie i bez mleka pomagały na zaparcia.
Kupuję płatki na targu w worka, czyli z młyna.
Bardzo mi służą i smakują
płatki jaglane gotowane 10 minut na mleku.
Nie mają w sobie jaglanej goryczki, jak ma kasza jaglana. Gotuję mleko jak na makaron, /mało mleka to i mało płatków/najczęściej do pół litra zagotowanego mleka , wsypuję 3 łyżki płatków i pomaleńku dochodzą na wolnym gazie. Smakowite danie śniadaniowe dla mnie seniorki.
------------------------------
Tak było 3 lata temu.
Teraz dopisek który piszę dziś- 27 listopada 2023.
Mleko już nie dla mnie.
Płatki jaglane wciąż są dla mnie dobre, ale gotowane wyłącznie na wodzie.
Na pół litra zagotowanej wody wsypuję 3 stołowe łyżki płatków jaglanych i po ponownym zagotowaniu podgrzewam je przez 7minut. Dodaję dla zagęszczenia np. kleiku ryżowego, czyli suche płatki ryżowe dla dzieci, albo pokruszonego sucharka, lubię bardzo sucharki Sonko, czasem łyżeczkę miodu, bywa że i ze 2 łyżeczki suchej kaszki mleczno ryżowej waniliowej dla dzieci. Mieszam i zajadam.
Zdrowe odrzywianie to podstawa ,a co do serwetki odpisałam na komentarz ile kosztuje pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOK Tereso. Adres mejlowy do Ciebie jest na Twoim blogu? No,zobaczę sama.
Usuń