Mój okap ma ponad 20 lat.
Jest podłączony do przewodu wentylacyjnego i działa dobrze.Jednak dość regularne
/ a gruntowne co kilka miesięcy/
domowe czyszczenie filtrów nad kuchenką jest konieczne.
Powtarzam z zadowoleniem ten proces według filmu z YT:
Bardzo dziękuję Take Look za ten film i polecam zainteresowanym.
Zapominam, że woda z sodą musi wrzeć, że w zmywarce moje filtry robią się paskudne, czernieją, mają brzydkie pasy, nie pamiętam ile sody do wody, więc teraz zrobiłam zdjęcia i zapisuję tu sobie dokładnie.
Ten emaliowany garnek
ma pojemność ok. 12 litrów,
jest wysoki, służy do gotowania słoików czyli pasteryzacji.
Po czyszczeniu filtrów myję garnek wodą z płynem do naczyń i doskonale służy dalej.
Filtry mieszczą się w nim tak do 3/4 ich wysokości.
Wkładam je pojedynczo do wrzącej kąpieli sodowej
i trzymam po minucie, dwie,
raz z jednej,raz z drugiej strony.
Podobnie robi to Pani na powyższym filmie.
Wodę z sodą
/ biorę 5 łyżek sody domol wasch /z rossmana/ na 10litrów wody/
trzeba najpierw zagotować i do wrzącej wstawiać filtry.
Wstawiam, oglądam i widzę
czy już są czyste.Doskonale to widać.
Potem płuczę je ciepłą wodą w zlewie,
wycieram i zakładam do okapu.GOTOWE.
Ramki są matowe, bo 20 lat to kawał czasu. Nawet nie wiem czy kiedykolwiek błyszczały.
Cud, że jeszcze się dobrze trzymają. Rozmiar nietypowy, cena nowych wysoka.Nawet nie wiem czy jeszcze takie można gdzieś kupić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz